Wat zijn de kosten van een student in 2024?
door Student.be
4 mins
Deel dit artikel
Men zegt wel eens dat een kind je evenveel kost als een huis. Vanaf het moment dat je oogappel gaat studeren gaan de kosten nog een beetje de hoogte in. Elke situatie is uiteraard anders, maar wat kost een student door de band genomen?
Het Expertisecentrum Budget en Financieel Welzijn (CEBUD), een onderzoeksgroep van de Thomas More-hogeschool, raamt elk jaar hoeveel je zoal kwijt bent aan het bekostigen van je vlijtige student. In 2024 bedragen de jaarlijkse studie- en leefkosten voor een student hoger onderwijs op kot minimaal 9 125 euro en voor een pendelstudent 8 733 euro. De onderzoeksgroep maakte om tot deze bedragen te komen drie grote categorieën van kostenposten.
Studiekosten
Een logische eerste kost, dat is het studiegeld. Hoe hoog het studiegeld uitvalt, is afhankelijk van het aantal studiepunten waarvoor je student ingeschreven is, welk soort contract je hebt gesloten, en of je al dan niet recht hebt op een studietoelage. In het rapport van CEBUD werd gerekend op basis van een voltijds studieprogramma van 60 studiepunten. Het studiegeld is wettelijk vastgelegd en er is geen verschil tussen hogeschoolstudenten en universiteitsstudenten. Een niet-beursstudent inschrijven kost 1092 euro, een bijna-beursstudent inschrijven kost 576 euro en wanneer je een beursstudent inschrijft, dan ben je zo’n 129 euro kwijt.
Ten tweede zijn er de spullen die nodig zijn in het kader van de studie. Het gaat hier over handboeken, cursussen, en andere leermiddelen. Dit kostenplaatje is sterk afhankelijk van het type opleiding. Een universiteitsstudent spendeert in dit kader gemiddeld zo’n 287 euro, terwijl een hogeschoolstudent gemiddeld 270 euro neertelt. Uiteraard heb je vandaag de dag ook een laptop nodig. Veel studenten maken notities en schrijven hun papers op hun laptop, maar ook staat veel lesmateriaal tegenwoordig op het digitale platform van de hogeronderwijsinstelling. Een laptop heeft gemiddeld een aankoopprijs van 718 euro. Per jaar kost dat dan zo’n 144 euro. De onderzoeksgroep neemt geen printer op in het budget, omdat veel studenten hun documenten afprinten in de hogeronderwijsinstelling zelf of in een printshop. Voor dit printbudget werd 103 euro opzijgehouden.
Ten derde zijn er de kosten die specifiek vasthangen aan de opleiding. Het gaat hier over kosten gelinkt aan stages, verplichte studiereizen, medisch materiaal, teken- of schildergerief, speciale kleding, kabels, filmmateriaal en ingrediënten. Daarnaast zijn er ook uitgaven voor uitwisselingsprogramma’s en kosten die gepaard gaan met studeren wanneer je een functiebeperking hebt. Deze kosten zijn moeilijk te ramen omdat niet elke student ze maakt en ze bovendien niet elk jaar voorkomen. CEBUD heeft ook hier met het gemiddelde bedrag gewerkt. Voor een universiteitsopleiding is de kost gemiddeld 426 euro, en voor een hogeschoolopleiding is het iets meer, 491 euro.
Studiekosten in de ruime zin
Daarmee is het nog niet voorbij. Een pendelstudent gaat met de fiets, het openbaar vervoer of de eigen auto naar de lessen. Neemt je student de bus en/of de tram, dan betaal je 216 euro per jaar voor een Buzzy Pass. De kostprijs van treinvervoer is afhankelijk van het aantal kilometers dat je aflegt. Gemiddeld legt een Vlaamse pendelstudent 26 km af, en dan kost je treinabonnement jaarlijks 232 euro. Rijdt je student zelf naar de les, dan zijn er veel factoren die invloed hebben op de kosten. Zo moet je rekening houden met de aankoop van de wagen, de belasting op inverkeerstelling, de verzekering, de wegenbelasting, onderhoud en reparatie en benzine. Voor een compacte en zuinige tweedehandswagen met benzinemotor waarmee je 12 000 km per jaar rijdt, bedraagt het totaalplaatje 4 126 euro.
Een kotstudent heeft andere kosten. Naar de lessen gaan zal vaak gebeuren met de fiets of te voet. Een tweedehandsfiets met toebehoren en onderhoud kost je elk jaar zo’n 96 euro. De meeste studenten nemen tijdens de weekends de trein naar huis. Met Student Multi kaarten van de NMBS kun je heen en terug van je thuisstad naar je studentenstad. De kostprijs van deze kaarten is afhankelijk van het aantal km dat je over je traject aflegt. Voor een traject van 60 km kosten tien Student Multi kaarten waarmee je 50 keer heen en terug kan 150 euro.
Lees ook: Vakantie? Zo geraak je vlot op je bestemming!
Daarnaast zijn er nog de kosten voor de huisvesting. De prijzen voor koten variëren, maar gemiddeld betaal je voor een privékamer met een lavabo met warm en koud water en gedeeld keuken en sanitair zo’n 419 euro per maand. Dit bedrag is inclusief elektriciteit, gas en internet. Huur je een studio, dan ligt de prijs uiteraard hoger. CEBUD telt hierbij nog kookuitrusting, poetsmateriaal, beddenlinnen en decoratie, wat een additionele kost van 99 euro per jaar met zich meebrengt.
Leefkosten
De laatste categorie van kosten die een student maakt zijn de leefkosten. Het gaat hier over noodzakelijke dingen zoals voeding, kleding, gezondheid en persoonlijke verzorging, maar ook over ontspanning en het onderhouden van relaties. Voor een kotstudent kost voeding gemiddeld 2 804 euro per jaar, voor een pendelstudent kwamen de berekeningen uit op 2 483 euro. Een pendelstudent hoeft namelijk minder apart te koken en zal minder in het studentenrestaurant eten dan een kotstudent. Voor de kost van kleding kwam CEBUD tot 635 euro per jaar. Persoonlijke verzorging kost een student gemiddeld 541 euro. Voor een kotstudent komt daar nog 40 euro bij voor een kleine huisapotheek.
Het is niet realistisch om enkel de hoogstnoodzakelijke dingen in deze kostenraming op te nemen. Je studententijd is ook een periode van nieuwe mensen leren kennen en leuke dingen doen. Ook hier hangt een prijskaartje aan dat in deze berekening werd meegenomen. Zo is een reisbudget van 199 euro en een sportkaart van 27 euro als gemiddelde kostprijs voor deze twee dingen opgenomen. Maar ook het verenigingsleven en cultuurbelevingen kunnen als student heel waardevol zijn, wat een kost van 400 euro met zich meebrengt.
Het is fijn om een beetje zakgeld te hebben voor dingen die nog niet werden vermeld. Misschien is zoon- of dochterlief wel een fervent gamer of iemand die graag breit. Ook koop je al eens een broodje of een ijsje. Als je student 134 euro per maand krijgt, is dat een kost van 1 603 euro per jaar. Een bibliotheekpas kost gemiddeld 7 euro. Een essentieel element van studeren is waardevolle connecties maken. Dan koop je al eens een verjaardagscadeautje of een wenskaartje voor vrienden, maar ook een smartphone is deel van je sociale leven. Beide samen kosten op jaarbasis 669 euro.
Een extra zakcentje?
Mogelijks duizelt het je nu van de cijfertjes, maar het is natuurlijk allemaal met plezier gegeven om je kind een mooi leven te geven. Een extraatje kan echter ook wel fijn zijn. Zoekt je zoon of dochter een studentenjob voor tijdens zijn of haar studies, laat hen dan eens surfen naar Student.be!
Lees andere artikelen per onderwerp👇
Wat vond je van deze post?