Wel of geen foto op je CV? | Student Life | Student.be

Wel of geen foto op je CV?

Foto of geen foto? Een universeel debat waarin we zullen proberen enkele verduidelijkingen aan te brengen !

Je denkt je droombaan gevonden te hebben en je besluit om te solliciteren. De inhoud van je motivatiebrief is al helemaal zoals je het wilt hebben en je CV is al up-to-date. Maar nu de hamvraag: foto of geen foto? 

Tegenwoordig is het vrijwillig toevoegen van een foto bij je CV steeds gebruikelijker, waarschijnlijk door de opkomst van social platformen zoals Facebook en LinkedIn. Ook hier kan de werkgever immers, zij het met wat meer moeite, afbeeldingen van je vinden. De meeste recruiters zullen je naam toch intypen in een zoekmachine, dus waarom dan moeilijk doen over een pasfoto?

Maar wat doe je als je eigenlijk geen foto wilt meesturen en er in de vacature wel om wordt gevraagd? Gewoon alleen je brief en CV sturen, of die foto toch maar toevoegen? Is het toegestaan om een foto te eisen? Dit zijn belangrijke vragen en wij zullen je helpen om deze te beantwoorden.

Kan de recruter een foto eisen van een kandidaat?

Een werkgever dient een kandidaat te beoordelen op zijn competenties, niet op zijn of haar voorkomen. Je CV en brief zijn daarom in eerste instantie voldoende. Een werkgever mag geen foto opeisen. Met andere woorden: het niet bijvoegen van een foto zou geen gevolgen mogen hebben voor de verdere sollicitatieprocedure, behalve ingeval het beoordelen van een kandidatuur onmogelijk is zonder kennis van het uiterlijk (bijvoorbeeld voor een functie als fotomodel). De keuze is dus aan jou!

Wat zijn de regels die gerespecteerd m.b.t. je privacy ?

Een foto, net als alle andere gegevens op je CV, is een persoonsgegeven dat valt onder de privacywetgeving. De fundamentele rechten en vrijheden van de betrokkene moeten op grond van deze wet worden beschermd, dus met een foto dient op dezelfde wijze te worden omgegaan wat betreft het raadplegen, ordenen, bewaren, enz.

Zorg dat het een goede foto is !

 • Let op de kleding die je op de foto draagt, je haarstijl en denk na over het al dan niet tonen van sieraden en/of tatoeages. Je wilt niet dat je CV aan de kant wordt gelegd omdat de recruter al wordt afgeschrikt door je foto.
 • Een goede foto is uitstekend belicht, scherp, recent en decent. Dus geen foto van 5 jaar geleden, omdat je toen nog minder rimpels had. Of een “lollige” foto, of eentje waarop je geen normale kleding aan hebt, of waarop je in gezelschap van anderen bent.
 • Stuur ook geen snapshots mee, of selfies die je met je smartphone hebt gemaakt. Kies altijd voor een door de vakfotograaf gemaakte pasfoto, waarop je frontaal staat afgebeeld met een neutrale gezichtsuitdrukking, bij voorkeur met een lichte glimlach !!!

Wat zijn de pro’s en contra’s ?

> VOORDELEN

 • Een pasfoto op je CV is nog niet algemeen gebruikelijk, dus je springt letterlijk in het oog.
 • Vergeet niet dat een recuiter vaak een pak cv's ontvangt, door een foto te gebruiken wordt je vaak beter onthouden.
 • Indien je de recruiter op een job fair hebt ontmoet, zal hij gemakkelijker de link leggen als je solliciteert !
 • Door een professionele houding aan te nemen, je maakt je sollicitatie geloofwaardiger.

> NADELEN

 • Men associeert bepaalde zaken, die niet noodzakelijkerwijs juist hoeven te zijn, met je uiterlijk, want beelden spreken ons onderbewust aan.
 • Een foto kan leiden tot vooroordelen of discriminatie.
 • Een foto kan afleiden van de inhoud.

Kortom, een foto is niet verplicht op je CV, maar kan wel interessant zijn als het echt extra meerwaard geeft aan je CV. Het enige wat je hoeft te doen is je keuze maken! 

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Junior Sales

  Proximus Startersjob
  1030 Brussel
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Junior Functional Analyst

  Proximus Startersjob
  1030 Brussel
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid