Word ik belast als jobstudent? | Student Life | Student.be

Word ik belast als jobstudent?

Belastingen... Een woord dat weinig mensen als muziek in de oren klinkt. Moet ik een aangifte doen? Hoeveel van mijn loon gaat naar belastingen? Wij zetten het even voor jou op een rijtje!

Jobstudent

Een jobstudent is een student die werkt onder een specifiek contract genaamd ‘Overeenkomst voor tewerkstelling van studenten’. Dit contract heeft steeds een bepaalde duur en beschermt de student voor onder andere arbeidsongevallen en geschillen met een werkgever, conform aan het arbeidsrecht.

Solidariteitsbijdrage voor jobstudenten

Een jobstudent die werkt volgens deze overeenkomst, heeft veel voordelen op gebied van belasting. Een gewone werknemer kan tegen bijna 40% van het salaris belast worden, terwijl jobstudenten geen belasting betalen op hun salaris. Jobstudenten betalen enkel 2,7% van hun loon aan solidariteitsbijdrage, wat bij reguliere werknemers kan oplopen tot 13, 07%.

Ook voor de werkgever is een jobstudent fiscaal voordelig. Deze moet namelijk maar 5,4% RSZ-belasting betalen op het salaris van een student, terwijl voor een gewone werknemer ongeveer 32% van het salaris belast wordt.

475 uur werken

Sinds 1 januari 2017 is de wetgeving voor jobstudenten gewijzigd. Voorheen mochten studenten 50 dagen per jaar werken, maar nu is deze regeling veranderd naar 475 uur. Zolang dit quotum niet overschreden wordt, betaal je enkel de solidariteitsbijdrage als belasting. Belangrijk om te weten is dat je buiten de zomermaanden ook niet meer dan 240 uur per trimester mag werken als je in dezelfde belastingcategorie wil blijven.

Een student kan zeker meer dan 475 uur werken. In dit geval werk je nog steeds verder met hetzelfde contract maar vallen de fiscale voordelen voor jou wel weg.

Belastingaangifte als student

Helaas ontsnap je als jobstudent niet aan een belastingaangifte. Ook al werk je maar één dag, er is geen ontkomen aan. Je kan deze invullen via de het traditionele aangifteformulier of via Tax-On-Web. Hierop moet al je belastbaar inkomen vermeld worden, inclusief onderhoudsuitkeringen.

Op basis van deze aangifte wordt bepaald of je al dan niet als ‘afhankelijk’ van je ouders wordt beschouwd. Wanneer beide ouders samen belast worden mag je in 2018 maximaal 6.807,50 euro bruto verdienen. Als je dit bedrag overschrijdt ben je ‘onafhankelijk’ en zullen je ouders meer belastingen moeten betalen.

 

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Sales advisor Amsterdam

  Furnified Studentenjob
  1033 RV Amsterdam
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
 • 2019-09-29
  =job.status_text

  caissière/vendeuse

  Daoust s.a. Studentenjob
  1400 Nivelles
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid