5 tips om een job te vinden in tijden van corona | Student Life | Student.be

5 tips om een job te vinden in tijden van corona

job zoeken in tijden van corona

Afgestudeerd in 2020 en op zoek naar werk? De moed zakt je waarschijnlijk al in de schoenen. Maar niet getreurd! Met volgende tips zal je in no time een job vinden. 

1. Wacht niet af tot de coronacrisis voorbij is

De kans is groot dat we nog enkele maanden rekening moeten houden met de maatregelen. Iedereen moet zich aanpassen. Hetzelfde geldt voor bedrijven: het werkleven is helemaal veranderd en alles staat op een lager pitje. Niet echt motiverende omstandigheden om een job te zoeken… Wachten tot de pandemie voorbij is, is zeker geen optie. Vat daarom de koe bij de hoorns en begin met solliciteren op de vacatures die er zijn of verstuur een spontane sollicitatie. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om de draad van het solliciteren terug op te pikken. Het getuigt bovendien van doorzettingsvermogen, motivatie en positivisme. Klik hier om enkele bedrijven te ontdekken die nog steeds starters rekruteren ondanks de crisis.

2. Kom uit je comfortzone

Indien je toch niks zou vinden, kan je misschien eens uit je comfortzone proberen te stappen en rondneuzen in andere sectoren. Het is nu eenmaal een feit dat de ene sector harder getroffen is dan de andere. Bijvoorbeeld het onderwijs en de zorgsector kunnen op dit moment extra werkkrachten gebruiken. Wie weet vind je op die manier de job van je dromen! Het getuigt van flexibiliteit en op die manier heb je weer een extra ervaring op zak.

3. Kies slim

Bij het solliciteren moet je rekening houden met de huidige situatie. Stort je niet halsoverkop in een avontuur waarvan je al op voorhand weet dat het slecht zal aflopen. Wil je op zeker spelen? Zoek een job in een sector waarvan je weet dat het werkzekerheid biedt. Informeer eventueel op voorhand of je de job vanuit thuis zou kunnen uitvoeren. 

4. Bereid je voor op een online sollicitatiegesprek

Vandaag de dag verlopen (de eerste) sollicitatiegesprekken meestal online. Een online gesprek voelt vaak onwennig aan en daarenboven moet je met een aantal zaken rekening houden waar je bij een normaal sollicitatiegesprek nooit aan zou moeten denken. Zorg ervoor dat je een stabiele internetverbinding hebt en dat je apparatuur werkt, op voorhand eens uittesten is geen overbodige luxe! Waarschuw bovendien je huisgenoten dat ze je even niet mogen storen, niks is onprofessioneler dan je kleine broertje die je midden in een sollicitatiegesprek komt storen. 

5. Maak nuttig gebruik van je vrije tijd 

Nu het sociale leven op een laag pitje staat - geen reisjes, geen festivals, geen feestjes - heb je waarschijnlijk wat tijd over. Vul het in met iets nuttigs! In plaats van een hele dag te netflixen kan je een online cursus volgen om wat extra kennis te vergaren. Altijd al willen leren programmeren? Misschien een introductie Chinees? Of toch liever een cursus public speaking? Je schaaft niet alleen je competenties bij, maar het is ook een extra troef op je cv.

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid