5 tips om je ecologische voetafdruk te verminderen | Student Life | Student.be

5 tips om je ecologische voetafdruk te verminderen

De klimaatcrisis: een topic dat vandaag niet meer weg te denken is, en maar goed ook! Dat er op politiek niveau langetermijnmaatregelen getroffen moeten worden, daar zijn we het allemaal over eens. Maar ook jij als individu kan door enkele kleine én simpele gebaren al meteen een groot verschil maken voor de toekomst van onze planeet. Bebat & student.be geven je 5 tips waarmee je al vandaag kunt starten!

1. Doe verantwoord boodschappen

Tot op vandaag worden heel wat levensmiddelen [YT1] nog steeds in overbodige verpakkingen gewikkeld. Je kent het wel: je bent net om boodschap [YT2] geweest en het eerste wat je doet is tal van plastiek en papier losmaken vooraleer je alles in je koelkast of voorraadkast plaatst. Frustrerend én nefast voor het milieu! Probeer daarom zoveel mogelijk in bulk te kopen en neem steeds je herbruikbare draagtas(sen) en zakjes mee voor fruit en groenten ??. Ga je regelmatig je lunch of avondeten afhalen? Neem dan je eigen doosjes mee. Je merkt het, er zijn veel eenvoudige tricks om je afval te beperken wanneer je eten gaat kopen!

2. Recycleer je afval en batterijen

Sorteer jij al je afval (zoals papier, pmd, restafval…)? Dan ben je al op de goede weg! Maar wist je dat ook battijeren sorteren een aanzienlijke bijdrage kan leveren? Dankzij Bebat kost het jou heel weinig moeite! Verzamel alle lege batterijen in een Bebat-doosje en breng het volle doosje vervolgens naar een Bebat-inzamelpunt bij jou in de buurt. Zo geef jij een tweede leven aan de batterijen en draag je bij aan de vervaardiging van nieuwe producten zoals bijvoorbeeld een pan ? (256 batterijen) of een kinderfiets ?‍♂ (1400 batterijen).

Start vandaag al met je steentje bij te dragen door op zoek te gaan naar lege batterijen en deze binnen te brengen bij Bebat… want “There is no Planet B!” ?

3. Spring slim om met kledij

Iets waar zowat iedereen wel eens schuldig aan is: kledij of schoenen kopen die je uiteindelijk nauwelijks draagt. Heb jij veel kleren in je kleerkast hangen die je zo goed als nooit draagt, en dus eigenlijk niet meer nodig hebt? Dan heb je heel wat mogelijkheden! Verkoop ze op Vinted, geef ze af in een tweedehandswinkel of verzamel alle kledij in een grote zak en deponeer deze in de kledingcontainer bij jou in de buurt. Ook kleren verdienen een tweede leven! ??

4. Neem de fiets of gebruik alternatieve mobiliteit

Gebruik zo weinig mogelijk de auto! Neem de fiets of het openbaar vervoer, of denk eens aan de talloze andere alternatieven die steeds meer hun opmars maken, zoals de e-step, de e-scoot, een elektrische fiets... ?? Heb je toch een auto nodig om op je bestemming te geraken? Kijk dan eens of autodelen een optie is. Een ritje in de auto is des te leuker met anderen!

5. Draag je steentje bij op straat

Ga je graag joggen? Dan heb je misschien al gehoord van ‘plogging’. Dit betekent dat je tijdens het joggen in de vrije natuur rondzwervend vuil verzamelt. ?‍♂ Plogging wordt als een ware fitnesstrend beschouwd, omdat het naast het joggen zelf ook nog een extra oefening is voor je benen en je middenrif. Telkens wanneer je door de benen gaat om afval op te rapen, doe je namelijk squats! Een stevige work-out én bijdragen aan een beter milieu, dat is een echte win-winsituatie, toch?

Start today, save tomorrow!

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid