5 tips om je zoektocht naar de juiste studierichting goed aan te pakken | Student Life | Student.be

5 tips om je zoektocht naar de juiste studierichting goed aan te pakken

5 tips om de juiste studierichting te kiezen

Daar sta je dan: je diploma secundair onderwijs op zak en klaar om verder te studeren. Maar jeetje, wat is het aanbod aan opleidingen gi-gan-tisch! Zie je even de bomen niet meer door het bos? Geen paniek, met de volgende 5 tips zal je helemaal in staat zijn om de juiste studiekeuze te maken! 

1. Ga op zoek naar jezelf

Het is héél belangrijk om eerst eens goed na te denken over jezelf: Waar liggen jouw interesses? Wat zijn jouw sterke en zwakke punten? Als je twijfelt over bepaalde zaken, kan je ook altijd eens ten rade gaan bij vrienden of famillie en hen vragen hoe ze jou zien en wat in hun ogen jouw kwaliteiten zijn. Weten wie je bent en wat je wil is de eerste stap richting een goede studiekeuze! 

2. Denk een stap verder

Veel meer dan wat je wil studeren, moet je nu vooral nadenken over welk beroep je later graag zou willen uitoefenen. Kijk dus vooral naar wat je later wil worden en in welk werkveld je het liefste wil terechtkomen. Daarna kijk je naar de vaardigheden die nodig zijn om die job te doen of in dat werkveld te werken en dan pas je jouw studiekeuze daaraan aan. 

3. Verken de hogescholen en universiteiten

Heb je op basis van de vorige tips al een lijstje kunnen opstellen met studies die je graag zou doen? Dan ben je klaar voor de volgende stap: zoveel mogelijk hogescholen en universiteiten bezoeken. Ga naar opendeurdagen, sid-in beurzen, introductiedagen… en doe dit op een actieve manier! Het is belangrijk dat je een hogeschool of universiteit kiest waar je echt een goede ‘vibe’ voelt, want pas als je je ergens thuis kan voelen, zal je ook slagen in je opleiding!

4. Praat met studenten

Tijdens opendeurdagen krijg je de kans om aan studenten te vragen waarom het leuk is om die opleiding te volgen, waarom ze wat gekozen hebben en hoe ze daar nu tegenover staan. Vaak krijg je ook de gelegenheid om cursussen in te kijken, waardoor je je al een beter beeld kunt vormen van de inhoud van de vakken. 

5. Je studiekeuze is niet het einde, maar het begin!

Als je nog niet precies weet wat je wil studeren, kies dan voor iets dat je echt graag wil doen en besef dat jouw gekozen opleiding slechts het begin is. Eens je je diploma op zak hebt, kan je na je opleiding vaak nog alle kanten uit. En als de opleiding toch niet helemaal voldoet aan jouw verwachtingen, dan kan je nog steeds voor een andere opleiding kiezen. Onthou goed dat de studiekeuze die je nu maakt, écht geen keuze voor het leven hoeft te zijn!

Student.be wenst je alvast heel veel succes met je keuze! 

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid