5 tips voor een lagere ecologische voetafdruk | Student Life | Student.be

5 tips voor een lagere ecologische voetafdruk

Er is geen ontkomen aan: het onderwerp van de klimaatcrisis is vandaag niet meer weg te denken en dus ook heel relevant. Ook al denk je dat jij als individu niet veel kan helpen, toch zijn er enkele (simpele) zaken waarmee je al een verschil kan maken. Lees verder om enkele van onze tips te ontdekken!

1. Koop zo weinig mogelijk plastiek

Het klinkt eenvoudig, maar het kan al een groot verschil betekenen. Plastiek is namelijk niet afbreekbaar, en de enige manier om ervan af te geraken, is door het te recycleren en opnieuw te vervaardigen. Helaas wordt er slechts 10% tot 15% gerecycleerd in België. Het meeste plastiek wordt ook slechts eenmaal gebruikt, terwijl plastiek net een lange levensduur heeft en makkelijk te recycleren is. Vermijd dus wegwerpplastiek zoals plastiek bekers, plastiek bestek en plastiek flessen. Investeer eventueel in een Soda-Stream, waarmee je spuitwater en frisdrank kan maken, en een drinkfles om zo je drank van thuis mee te nemen naar school of onderweg.

2. Neem de fiets of het openbaar vervoer

Ja, de auto is gemakkelijk, of je nu zelf al mag rijden of nog overal meegaat met je ouders als chauffeur. Niemand die het ontkent. Maar soms kan je voor je hobby's of andere activiteiten al eens de fiets nemen of zelfs de bus/trein/tram/metro. Zeker als je eens op groepsuitstap gaat, kan het zelfs leuk zijn om samen het openbaar vervoer te nemen. Neem een pak kaarten mee, leer manillen, en je bent zoet voor de rest van de reis!

3. Vermijd Stand-by

Probeer zoveel mogelijk je elektrische apparaten uit te schakelen indien je ze niet gebruikt. In plaats van gewoon je tv of laptop op stand-by te laten, schakel je ze beter uit. Ook kan het geen kwaad om de stekkers van je koffiemachine, microgolf of stereo uit te trekken indien je deze niet gebruikt, of voor lange tijd niet van plan bent om ze te gebruiken. Dat maakt een groter verschil uit dan je zou denken, én het kan voor jou of je ouders zelfs goedkoper uitkomen op lange termijn.

4. Zet de verwarming een graad lager

Een graad maakt ook al een groot verschil. Mocht je het dan toch wat frisser vinden, kan je een lekker warme trui uit je kast toveren, en van die zachte warme sokjes aantrekken. Nog te koud? Neem een heerlijk zacht fleece dekentje en een warme tas soep/chocolademelk, mogelijkheden genoeg om het warm te krijgen én gezelligheid troef!

5. Schakel lichten uit

Een beetje gelijkaardig met de stand-by is het uitschakelen van lampen. Hoef je niet in de keuken te zijn? Doe het licht uit. Ben je van plan van uren in je kamer te spenderen en er is toch niemand anders thuis? Vergeet dan niet om misschien ook de lichten van de woonkamer uit te schakelen. Het is toch wat onnodig om lichten aan te laten, indien er toch niemand is om er gebruik van te maken?

Het zijn slechts 5 tips die allemaal niet veel tijd en moeite vergen, maar die wel al een groot verschil kunnen maken.Zo draag jij ook beetje bij beetje bij aan een beter milieu en een gezondere toekomst!

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid