6 tips voor een ecologischer kotleven | Student Life | Student.be

6 tips voor een ecologischer kotleven

Meer dan ooit tevoren is de thematiek rond milieu en de opwarming van het klimaat een ‘hot topic’. De klimaatmarsen van de middelbare studenten hebben ondertussen al hun stempel gedrukt, maar er is nog véél meer nodig om de bal echt aan het rollen te krijgen. Het nieuwe academiejaar gaat binnenkort van start en dus ook het kotleven. Kan jij als kotstudent ook zelf iets betekenen in dit hele verhaal? Bebat en student.be hebben de krachten gebundeld en schotelen jou hieronder 6 eenvoudige tips voor om een ecologischer kot te worden!

1. Recycleer je batterijen op kot dankzij ons stappenplan

Lege of kapotte batterijen recycleren is een klein gebaar waarmee je meteen een grote impact maakt op de natuur! En het is nog eenvoudig ook ?. Ga samen met je kotgenoten op zoek naar lege of kapotte batterijen in het huis (denk maar aan de afstandsbediening, rookmelder, fietslampjes, rekenmachines, …). Daarna kan je de gevonden batterijen in de Bebat-kubus verzamelen. Kubus vol? Breng de batterijen naar een verzamelpunt in de buurt. Zo zorgen jij en en je kotgenoten ervoor dat de gebruikte batterijen een nieuw leven krijgen! Wie weet draag jij binnenkort wel een nieuwe bril ? (13 gebruikte batterijen) of koop je een nieuwe gsm ? (256 batterijen) dankzij jullie inzamelactie! 

2. Koop en kook samen je maaltijden voor minder afval 

Waarom zou je alllemaal apart je eigen maaltijd koken, als je dat samen kan? Fun gegarandeerd! Overleg even wat je allemaal graag wil eten en daarna kan je samen met een paar kotgenoten de boodschappen doen. Samen koken en eten en terwijl ook minder afval produceren: een perfecte win-winsituatie! ??

3. Wissel/leen kledingstukken en materiaal

Heb je iets (dringend) nodig, maar heb je het niet in je bezit? Dan raden we je aan om niet meteen naar de winkel te lopen. Een milieuvriendelijkere optie (én goedkoper) is het uitwisselen/uitlenen van materiaal. Vraag even aan je vrienden, familie en kennissen of zij het eventueel hebben vooraleer je overweegt om zelf iets te kopen. Denk maar aan zaken die je maar af en toe eens zou gebruiken zoals een verkleedkostuum of een boormachine. Eerst eens rondvragen of je het kan lenen of huren vooraleer je het zelf koopt, that’s the spirit!  ?

4. Probeer je waterverbruik te verminderen

Ook je waterverbruik beperken is een goede manier om als kot je steentje bij te dragen. Neem bijvoorbeeld een kortere douche, want als alle kotgenoten dit doen, maakt dit wel degelijk een groot verschil! Je kan ook samen de afwas doen om zo het waterverbruik wat in te perken. En het is nog leuk ook ?. Heb je kledij die je absoluut moet wassen zodat je je favoriete outfit snel weer kan aantrekken? Pols dan eens bij je kotgenoten of ze ook vuile was hebben. Zo draai je geen onnodige wasbeurten en helpen jullie allemaal om het waterverbruik op kot te verminderen! ?

5. Motiveer elkaar om samen huishoudelijke producten te maken 

Do it yourself! Wist je dat je verschillende huishoudelijke producten heel eenvoudig zelf kunt maken? Met enkele natuurlijke basisproducten geraak je al heel ver en … het is een leuke activiteit om samen met je kotgenoten te doen! ? Weg met die tientallen (overbodige) kuisproducten in plastieken verpakking.

6. Zet de verwarming een graad lager & schakel lichten uit

Nog een laatste, simpele manier om een ecologischer kot te worden, is de verwarming wat lager zetten en de lichten uitschakelen.

Doe een extra warme trui aan of kruip ’s avonds gezellig onder dekentje terwijl je volop geniet van je favoriete film of serie. Nog te koud? Neem er een lekkere warme chocolademelk bij! Gezelligheid troef ?. Nu de dagen weer korter en donkerder worden, is het ook belangrijk om na te gaan of je wel alle lichten hebt uitgeschakeld vooraleer je je kot verlaat. We raden je ook aan om niet onnodig lichten te laten branden wanneer je in je kamer/de gemeenschappelijke ruimtes vertoeft. ?

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid