6 vragen die je beter niet stelt tijdens een sollicitatiegesprek | Student Life | Student.be

6 vragen die je beter niet stelt tijdens een sollicitatiegesprek

Job Interview

Een sollicitatiegesprek brengt al wat stress met zich mee: je stelt je kwetsbaar op, weet soms niet goed wat je moet verwachten, en in zulke situaties kan je wel al eens iets zeggen, dat je beter niet zegt. Om je hierbij wat te helpen, vind je hier 6 vragen die je best vermijdt tijdens een sollicitatiegesprek.

1. Wat verwachten jullie precies van mij in deze functie?

Vragen waarmee je eigenlijk vraagt wat de functie inhoudt, kan je maar beter vermijden. Dat geeft namelijk de indruk dat je je niet voorbereid hebt en geen idee hebt waarvoor je nu eigenlijk solliciteert. Voor de recruiter zal het gesprek dan al zo goed als afgelopen zijn, want hij of zij krijgt dan de indruk dat je onvoorbereid en ongeïnteresseerd bent.

2. Waar staat het bedrijf voor?

Doe grondig onderzoek vooraleer je naar een sollicitatiegesprek gaat. Zorg dat je ook genoeg achtergrondinformatie hebt over het bedrijf, en niet alleen over de functie waarvoor je solliciteert. Indien je niet weet wat de doelstellingen van het bedrijf zijn of waar het bedrijf veel belang aan hecht, ben je op zich al slecht voorbereid. Vraag er dus ook niet naar als je het nog altijd niet weet op het sollicitatiegesprek.

3. Heeft u nog andere openstaande vacatures?

Deze vraag kan twee verschillende indrukken nalaten, beide even slecht. Ofwel kom je zeer arrogant over en lijkt het alsof je overtuigd bent dat je eender welke functie aankan. Ofwel lijkt het alsof je eigenlijk niet tevreden bent over deze functie en eerder op zoek bent naar iets dat je beter lijkt, en hiervoor een sollicitatiegesprek gebruikt om al eens te polsen. Hoe dan ook, slecht idee!

4. Zijn het lange werkdagen?

Vaak wordt er reeds in de vacature vermeld of de job een 9-5 inhoudt, glijdende uren, of zelfs nacht- en dagshiften. Mocht dat niet het geval zijn, kan je daar wel eens naar vragen tijdens een sollicitatiegesprek, maar formuleer dat zeker niet zoals hierboven. Vraag eerder ‘Hoe zit een werkdag eruit?’. Zo’n vraag impliceert namelijk niet dat je niet bereid zou zijn om eens een dag langer te werken. Met de vraag ‘zijn het lange werkdagen?’ impliceer je net wel dat je het niet ziet zitten om langer dan 8 uren op een dag te werken. Het beste is om eventueel te wachten met dergelijke vragen tot je een voorstel krijgt of tot het tweede gesprek.

5. Krijg ik veel vakantiedagen? 

 Vermijd bovenvermelde vraag rond vakantiedagen of andere voordelen tijdens het eerste sollicitatiegesprek. Hiermee geef je namelijk de indruk dat je wel héél zeker bent van je stuk. Wacht dus even af, want dergerlijke voordelen worden zeker en vast besproken wanneer je een concreet voorstel krijgt. 

6. Hoeveel zal ik verdienen?

Zoals hierboven, wacht je beter met de loonbespreking tot de recruiter erover begint, of tot een tweede gesprek. In eerste instantie wil de recruiter vooral weten of je een match bent voor het bedrijf. Pas wanneer ze tevreden zijn over jou en jouw potentieel, en dat ze effectief overwegen om je aan te nemen, wordt een loonbespreking relevant. Wanneer dat aan bod komt, heb je wel recht om extra vragen te stellen, zoals wat er zoal in het loonpakket vervat zit.

Bekijk zeker ook eens de andere blogs op student.be voor tips en tricks omtrent solliciteren.

 

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid