6 vragen die elke Erasmusstudent heeft | Student Life | Student.be

6 vragen die elke Erasmusstudent heeft

Vintage wereldkaart met foto's en vergrootglas

De knoop is doorgehakt! Jij gaat op uitwisseling! Geniet ervan, want het zal gegarandeerd een unieke ervaring zijn waaruit je veel zal leren, en het staat nog eens goed op je cv ook. Maar waarschijnlijk heb je wel nog enkele vragen voor je vertrek, en daarom zijn wij hier! Om je een handje te helpen, hebben hier enkele antwoorden gegeven zodat je met een gerust hart kan vertrekken.

1. Hoeveel valiezen neem ik mee?

Zoveel als je kan meenemen is geen slim idee. Overpak je niet! Ga je met het vliegtuig, moet je uiteraard ook rekening houden met het aantal valiezen waarvoor je betaald hebt en het gewicht. Brussels Airlines biedt bijvoorbeeld een speciale 'pakcage' aan voor erasmusstudenten, waarbij je maar liefst 58 kg bagage kan meenemen! Meer informatie hierover vind je hier

2. Ik heb (nog) geen huurcontract gekregen, wat nu?

Voor vele voormalige Erasmusstudenten klinkt dit heel bekend in de oren. Studenten die naar Zuiderse landen op Erasmus gaan, komen dit geregeld tegen. Daar zijn mondelinge akkoorden namelijk gebruikelijk. Heb je dus via Facebook of een andere sociale mediasite contact gelegd met een verhuurder, kan het zeker gebeuren dat ze jou geen schriftelijk contract opsturen, maar dat het akkoord dus voldoende is.

Voel je je hier niet zeker bij, kijk dan via officiële huursites voor een kot of appartement, maar weet dat mondelinge overeenkomsten wel zeer gebruikelijk is in landen zoals Italië, Spanje en Portugal.

3. Heb ik een creditcard nodig?

Afhankelijk van de bestemming kan dat wel handig zijn. Bij Europese landen geraak je normaal gezien overal terecht met je bancontact, maar ga je buiten Europa, of hanteren ze een andere monetaire munt, kan een creditcard van pas komen.

Hier kunnen limieten op gesteld worden, zodat je niet onder nul geraakt, maar met een prepaidkaart kan je enkel uitgeven wat je ouders erop gestort hebben.

Bekijk eens op kredietkaartvergelijking.be of creditcardvergelijking.nl indien je graag een creditcard voor studenten wil meenemen!

4. Heb ik een speciale verzekering nodig?

Zolang je in de Europese Unie blijft, gelden de meeste verzekeringen van thuis. Om zeker te zijn, kan je altijd navraag doen bij jouw verzekering. Voor bestemmingen buiten Europa, doe je dat het best meteen.

5. Heb ik bepaalde inentingen nodig?

Ook hier is het relevant of je al dan niet in Europa blijft. Check eens bij je dokter of al je vaccinaties nog in orde zijn en of je er nodig hebt voor het land waar je naartoe gaat. Een extra bezoek aan je tandarts voor vertrek, kan ook geen kwaad.

6. Ik spreek de taal niet, lukt dat dan?

Ja hoor! Spreek je al een woordje Engels of Frans, dan kan je overal terecht. Volg je lessen in de taal van het land, dan kan het wel relevant zijn om op voorhand extra taallessen te volgen. Een ander alternatief is om al op een eerder 'passieve' manier kennis te maken met de nieuwe taal door te lezen. Vocable is het ideale tijdschrift voor studenten die hun woordenschat alvast willen uitbreiden vooraleer ze op eramus vertrekken. Het magazine bestaat voor studenten die Engels, Frans, Duits of Spaans willen leren. Dankzij 4UCAMPUS kan je je hierop abonneren met een korting tot 33%! Meer informatie vind je hier

Vaak krijg je ook de kans om tijdens je uitwisseling zelf taallessen te volgen. Ook door daar te wonen, pik je de taal snel op. Wie weet ben je tegen je terugkeer even vloeiend als een moedertaalspreker!

Nog vragen? Er bestaan heel wat forums op Facebook of andere websites en ook kan je via je universiteit of hogeschool aan heel wat informatie geraken. Vraag gerust aan oudstudenten of vrienden die reeds op Erasmus geweest zijn, of ze je nog enkele tips kunnen bezorgen.

 

Het belangrijkste dat we je kunnen meegeven is vooral: genieten! Het wordt een fantastische ervaring, en hopelijk steek je er heel wat van op.

Wil je nog wat extra tips? Lees dan zeker eens de 10 geboden voor jouw Erasmusavontuur

 

Student.be wenst je alvast een fantastisch avontuur toe! 

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid