Een bestemming kiezen voor je Erasmus | Student Life | Student.be

Een bestemming kiezen voor je Erasmus

Waar ga je best op Erasmus? Weet je niet zeker welke bestemming je moet kiezen? Hier zijn 5 tips en getuigenissen van verschillende studenten over hun Erasmus ervaring die jou kunnen helpen om de knoop door te hakken.

1. In welke taal te studeren?

Om het land te kiezen, moet je eerst beslissen in welke taal je wil studeren. Tweetalig in Spaans? Waarom ga je dan niet naar Barcelona gaan om te studeren? Wil je je Frans verbeteren? Frankrijk is niet ver weg. Je hoeft echter geen Noors te kennen om een uitwisseling in Noorwegen aan te gaan: de meeste universiteiten in Europa bieden Engelse cursussen aan voor Erasmus-studenten.

2. Welke universiteit VS Welk land kies je?

Met ons onvoorspelbare weer is het niet verwonderlijk dat veel studenten besluiten om naar Spanje, Italië of Portugal te gaan. Het is echter niet het weer dat moet bepalen in welk land je gaat studeren, maar de universiteit. Wees geïnteresseerd in de rangschikking op basis van de kwaliteit van het onderwijs, de tevredenheid van de studenten en de kwaliteit van de campus. Als je de kans hebt om naar een erkende universiteit te gaan die een goede ranking heeft, kan het behalen van goede cijfers een pluspunt zijn op je cv!

3. Het juiste programma kiezen

Het is niet genoeg om de juiste universiteit te kiezen, je moet er ook voor zorgen dat je cursussen vindt die passen bij je studiekeuze. Probeer een universiteit te vinden die een goede reputatie heeft binnen je vakgebied en die cursussen aanbiedt die gerelateerd zijn aan je programma. Een tip: ga naar de website van de universiteit, er is vaak een lijst met cursussen en hun beschrijvingen. Zorg ervoor dat ze beschikbaar zijn tijdens het semester dat je vertrekt!

4. Europa VS Buiten Europa?

Verenigde Staten, Australië, China, Canada, ... zoveel bestemmingen die je doen dromen. Maar wees voorzichtig! Zij maken niet allemaal deel uit van het ERASMUS+-programma. Concreet, wat maakt het uit? In de eerste plaats heb je geen toegang tot de ERASMUS+-subsidie, die weliswaar niet alle verblijfskosten ter plaatse dekt, maar wel nuttig is om bepaalde kosten te dekken. Bovendien vragen de meeste universiteiten buiten Europa om betaling van een "collegegeld" (dat kan oplopen tot enkele duizenden euro's) om daar te kunnen studeren. Je zal ook meer stappen moeten ondernemen, zoals het verkrijgen van een visum om in het land te studeren. Dus als je over het budget beschikt, is er geen probleem, maar zo niet, maak dan van de gelegenheid gebruik die het ERASMUS+ programma je aanbiedt!

5. Rondvraag!

In een ideale wereld vind je een student die aan de universiteit al een Erasmus-cursus heeft gevolgd die je interesseert, zodat hij of zij zijn of haar ervaring met je kan delen. Maar we snappen dat het moeilijk is om deze studenten zelf op te sporen. Wij spraken daarom met verschillende studenten die besloten om tijdens hun studie op Erasmus te gaan. We hebben hun een reeks vragen gesteld waarvan we de antwoorden onder verschillende kopjes hebben gezet, zodat je een duidelijk beeld hebt van hun bestemming. Elk van de ervaringen die we optekenden waren uniek: 

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid