Een business case tijdens het solliciteren: hoe pak ik dit aan? | Student Life | Student.be

Een business case tijdens het solliciteren: hoe pak ik dit aan?

 

Verliep het sollicitatiegesprek voor je eerste job goed? Super, dan ben je waarschijnlijk door naar de volgende ronde! Daar staat er vaak een case-interview te wachten. Slaat de angst je om het hart bij het horen van ‘business case’? No stress, na het lezen van dit artikel zal je een business case als een genie kunnen oplossen!

Case-interviews maken steeds vaker onderdeel uit van selectietrajecten (o.a;. binnen de consultancy). Tijdens zo’n case-interview zal de rekruteerder jou een realistische business case voorleggen, die jij dan zo goed mogelijk moet proberen op te lossen. Vaak gaat het om een realistische case, die bovendien relevant is voor de job waarvoor je solliciteert. 

Een business case laat toe om verder te kijken dan de informatie op je cv. Een adviesbureau wil zien hoe jij in de praktijk strategische problemen analyseert, of je gevoel hebt voor bedrijfseconomische vraagstukken en hoe het met je numerieke vaardigheden is gesteld.  Dat klinkt allemaal best moeilijk… Geen zorgen, met de volgende vijf tips zal ook jij erin slagen dergelijke business cases tot een goed einde te brengen!

1. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is van groot belang. Voor het oplossen van een business case is het bekende spreekwoord ‘oefening baart kunst’ zeker van toepassing. Er bestaan tal van websites waarop je heel wat oefencases kan terugvinden (zoals McKinsey, Bain & Company, enz…). Het is aan te raden om zoveel mogelijk verschillende scenario’s in te oefenen, zodat je op alle mogelijke business cases voorbereid bent. 

2. Luister aandachtig en stel vragen

Bij het begin van het case-interview zal de rekruteerder belangrijke informatie over de case meedelen. Het is van cruciaal belang dat je hier heel aandachtig luistert en de belangrijkste punten noteert. Wees niet bang om de informatie luidop samen te vatten. Zo kan de rekruteerder indien nodig iets herhalen en kan je beter nagaan of je de essentie van de opdracht goed begrepen hebt. 

3. Betrek je gesprekspartner

We raden je aan om de rekruteerder van A tot Z mee te nemen in je analyse. Bij een business case is het niet het resultaat dat telt, maar wel het proces. Door je gesprekspartner te betrekken bij alle stappen van je analyse kan hij of zij jouw redeneringsvermogen goed inschatten.

4. Werk gestructureerd

Verlies je niet in details, maar begin bij het begin en zorg voor een structuur in je verhaal. Maak eventueel wat notities zodat je een leidraad hebt voor jezelf. Een goede structuur zorgt ervoor dat je het proces beter kan toelichten, wat zowel voor jou als voor de rekruteerder een grote meerwaarde biedt.

5. Wees flexibel

Tijdens het interview krijg je misschien extra informatie waardoor je je plan van aanpak zal moeten bijsturen. Stel je hierbij flexibel op en geef aan dat je je wilt aanpassen aan veranderende omstandigheden of aan de mening van je gesprekspartner.

Met deze tips in gedachten ben je nu ook helemaal klaar voor het case-interview. Succes!

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Stage HR

  BDO Stage
  1930 Zaventem
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Stage Tax

  BDO Stage
  1930 Zaventem
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Stage Audit

  BDO Stage
  1930 Zaventem
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Stage Accountancy

  BDO Stage
  3500 Hasselt
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid