Een eerste job: enkele belangrijke administratieve zaken op een rijtje | Student Life | Student.be

Een eerste job: enkele belangrijke administratieve zaken op een rijtje

Een overzicht van alle administratieve taken na je eerste job

Ben je recent afgestudeerd? Proficiat! Nu ben je helemaal klaar om aan een nieuwe fase in je leven te beginnen: het werkleven.  Alsof het nog niet lastig genoeg is dat je nu elke dag naar het werk zal moeten gaan, moeten er ook nog wat administratieve zaken geregeld worden. Hieronder vind je een beknopt overzicht die je helpt om die administratieve rompslomp efficiënt te doorlopen!

1) Inschrijven bij de VDAB

Ben je net afgestudeerd en nog op zoek naar werk? Schrijf je dan zeker in als werkzoekende bij de dienst voor arbeidsbemiddeling (VDAB voor het Vlaams Gewest, ACTIRIS voor Brussel). Op die manier zorg je ervoor dat je je sociale rechten behoudt. Met je inschrijving als werkzoekende start je beroepsinschakelingstijd, die een jaar duurt. Heb je geen werk gevonden eens die periode voorbij is, dan heb je misschien recht op een uitkering, de zogenaamde inschakelingsuitkering. Bovendien biedt VDAB of ACTIRIS ook hulp aan bij het solliciteren of bij het zoeken naar een ideale job.

 2) Kinderbijslag

Dit puntje is vooral belangrijk voor je ouders. Zolang je studeert of werkzoekende bent en jonger bent dan 25 jaar ontvangen je ouders een kinderbijslag.Van zodra je start met werken wordt de kinderbijslag stopgezet. Je moet dit echter zelf aan jouw kinderbijslagfonds meedelen, anders loop je het risico dat je onterecht kinderbijslag krijgt en dat later zal moeten terugstorten. 

 3) Ziekenfonds

Als student en tijdens je beroepsinschakelingstijd ben je in principe via je ouders als ‘persoon ten laste’ aangesloten bij een ziekenfonds. Van zodra je begint met werken is een aansluiting bij een ziekenfonds op eigen naam verplicht. Dit biedt een basisdekking in geval van ziekte en ongeval. Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld je doktersbezoeken of medicijnen deels terugbetaald worden.

 4) Aanvullende verzekering

Naast je aansluiting bij een ziekenfonds ben je ook verplicht om een aanvullende verzekering te nemen. Deze verzekering zal bijvoorbeeld de sportkampen van je kinderen, de kost van een dieet, een geboorte- of adoptiepremie… (deels) terugbetalen. Het lijkt allemaal misschien veraf, maar je sluit dergelijke verzekering toch best al af vanaf het moment dat je gaat werken. 

 5) Hospitalisatieverzekering

Bij een ziekenhuisopname dekt het ziekenfonds niet alle kosten. Daarom is het geen overbodige luxe om ook een hospitalisatieverzekering te nemen. Een kleine tip: veel bedrijven geven hun medewerkers een hospitalisatieverzekering als extralegaal voordeel. Onderhandelen maar! ;-)

Heb je deze 5 stappen doorlopen? Proficiat, nu kan je zonder zorgen aan je eerste werkervaring beginnen! Vind je eerste job op Student.be.

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Business Analist - Kallo

  AT RECRUITMENT Startersjob
  9130 Kallo
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • 2018-09-01
  =job.status_text

  Junior Business Analyst

  NV Brouwerijen Alken-Maes Brasseries SA Startersjob
  B-2800 Mechelen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • 2018-11-28
  =job.status_text

  Uitzendconsulent

  t-groep Startersjob
  B-2800 Mechelen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid