Ga ik voor een Postgraduaat of toch eerder een ManaMa? | Student Life | Student.be

Ga ik voor een Postgraduaat of toch eerder een ManaMa?

Studeren in de bib

Je hebt een bachelordiploma op zak, een masterdiploma op zak, en nu ben je klaar voor de volgende stap. Die volgende stap is echter nog niet de arbeidsmarkt, want je wil liever nog een of twee jaar verder studeren zodat je je volop kan voorbereiden op de job die je echt graag wil doen. Maar waar kies je dan voor? Een Postgraduaat? Of toch een Master na Master?

Het verschil

Tegenwoordig is er maar weinig verschil tussen een Postgraduaat en een ManaMa. In theorie vervingen de ManaMa’s de postgraduaten in Vlaanderen, echter blijven er nog steeds enkele postgraduaten bestaan aan de Vlaamse universiteiten. Het grootste verschil ligt nu in de aanpak.

ManaMa’s zijn vergelijkbaar met eerste masteropleidingen in aanpak, samenstelling en voorwaarden. Bij veel ManaMa’s moet je opnieuw een stage volgen en een thesis indienen, afhankelijk van de opleiding. De ManaMa’s bedragen ofwel 60 of 120 studiepunten. Op het einde van de opleiding krijg je een diploma.

Een Postgraduaat is praktischer gericht en focust ook specifieker op de latere arbeidsmarkt. Deze opleiding kan minder dan 60 studiepunten bedragen, en is daarom geregeld een veel korter traject dan een ManaMa. Of je een stage moet volgen hangt af van de Postgraduaat. Op het einde van deze opleiding krijg je een getuigschrift uitgereikt.

Beide types opleidingen kunnen zowel verbredend als verdiepend zijn, wat wil zeggen dat ze ofwel voortbouwen op een eerdere opleiding, of een zeer specifieke specialisatie aanbieden.

De voordelen?

Voor beide opleidingen gelden eigenlijk dezelfde voordelen: je ontwikkelt meer vaardigheden en verhoogt je kennis in jouw studiegebied. Dat is nuttig wanneer je na je opleiding gaat solliciteren. De werkgever ziet zo dat je leergierig bent, een bredere achtergrond hebt of eventueel juist een zeer specifieke kennis over een bepaald vakgebied beheerst. Via je extra opleiding kan je ook ontdekken wat voor job je eigenlijk echt ligt, en wat net niet bij jou past.

Waar kies je nu het best voor?

Eigenlijk hangt dat volledig af van wat jij wil doen. Het ene type opleiding is niet noodzakelijk beter dan het ander. Kijk eens naar de vakken die de opleiding biedt, hoe lang het duurt (en of jij het ziet zitten om nog zo lang bij te studeren) en bekijk eens de voorwaarden en of je eraan voldoet. Volg je interesses en laat de technische benamingen achterwege in je beslissing, want eigenlijk doet het er tegenwoording niet meer veel toe of je voor een Postgraduaat of ManaMa kiest.

Google je interesses eens per universiteit of zoek naar specifieke opleidingen die je wilt volgen. Per universiteit staan ook de verschillende opleidingen opgelijst en of het een ManaMa of Postgraduaat betreft. Indien je toch eerder nog wat werkervaring wilt opdoen en niet zozeer een extra opleiding wilt volgen, bekijk dan zeker eens de verschillende aangeboden stages en starterjobs op student.be!

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid