Een studentenjob met meerwaarde | Student Life | Student.be

Een studentenjob met meerwaarde

studentenjob voor hoogopgeleide studenten

Op Student.be kan je tal van verschillende studentenjobs terugvinden. Maar waar heb je nu het meeste aan als je afgestudeerd bent? Welke meerwaarde kan je uit studentenjobs halen? In dit artikel bespreken wij de “kwalitatieve” studentenjob.

Hard skills en soft skills

Wanneer je gaat solliciteren wordt er vaak gevraagd naar bepaalde ‘hard skills’ of ‘soft skills’. Weten wat het verschil is tussen beide is al enorm belangrijk, want ze zijn erg relevant als je op zoek gaat naar werk.

 • Een hard skill is een specifieke kennis of kunde die men kan aanleren, een bepaalde expertise. Het draait bij hard skills om de ervaring die je nodig hebt om een bepaalde job goed te kunnen uitvoeren. Een voorbeeld hiervan is kunnen werken met Photoshop.
 • Een soft skill is moeilijker om aan te leren. Het gaat hier eerder om sociale vaardigheden zoals people skills, communicatie en attitude. Men zoekt dus de gewenste “menselijke” kwaliteiten om goed te functioneren binnen een omgeving of bedrijf, en om de samenwerking met anderen zo vlot mogelijk te laten verlopen. Je kan soft skills zeker bijschaven, en bepaalde bedrijven bieden hier ook opleidingen voor, maar dit verloopt helemaal anders dan het aanleren van een hard skill.

Waar zit de meerwaarde?

Soft skills zijn enorm belangrijk. Deze vaardigheden heb je je hele leven nodig, vanaf je eerste studentenjob tot je laatste dagen als werknemer. Waarschijnlijk word je voor je eerste job zelfs aangenomen (of afgewezen) puur op basis van soft skills. Vaak komt dit omdat Young Graduates op weinig andere vaardigheden hebben wegens een gebrek aan ervaring buiten de academische wereld.

De studentenjobs die meerwaarde bieden zijn de jobs waar je dit “gebrek” aan hard skills mee kan opvullen. Om deze reden zijn laatstejaars vaak op zoek naar studentenjobs die gelinkt zijn aan hun studierichting. Met deze jobs kun je je namelijk het best voorbereiden op je verdere carrière, en enkele handige vaardigheden meepikken. Een voorbeeld hiervan is student-ingenieurs die studentenjobs in de bouw aannemen, of student-communicatiewetenschappers die studentenjobs binnen de marketing aannemen.

Waar vind ik die jobs?

De studentenjobs die een grote bijdrage leveren aan je CV zijn wat moeilijker te vinden dan gewone studentenjobs. Gelukkig komen er steeds meer van dit soort jobs op de markt, omdat studenten fiscaal voordeliger zijn voor werkgevers dan gewone werknemers. Je kan alles lezen over deze fiscale voordelen in dit artikel op onze blog.

En de wat de studentenjobs mét meerwaarde betreft, je kan altijd de bedrijven die jou interesseren een mailtje sturen om te vragen of zij een studentenjob voor jou hebben. Maar gelukkig vind je dit soort jobs ook terug in onze rubriek Studentenjob!

Gerelateerde vacatures

 • 2020-08-05
  =job.status_text

  marcom halfgod(in) gezocht

  Orens - Van Grimbergen Architecten Studentenjob
  2950 Kapellen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
 • =job.status_text

  Werver

  Activate Leuven Studentenjob
  3000 Leuven
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid