Geld verdienen als student én bijdragen aan de wetenschap: hoe doe ik dat? | Student Life | Student.be

Geld verdienen als student én bijdragen aan de wetenschap: hoe doe ik dat?

Klinische studies UZ Gent

Elke student wil graag een extra centje bijverdienen en daar moet je natuurlijk iets voor over hebben. Is een ‘gewone’ studentenjob niets voor jou, of wil je juist dat jouw werk iets betekent? Dan kan je je inschrijven als proefpersoon in een ziekenhuis bij jou in de buurt. UZ Gent is zo jaarlijks op zoek naar een hoop gezonde proefpersonen voor klinische studies. Zo heb jij wat extra zakgeld én draag je bij aan de wetenschap. Klinkt goed, toch? 

Wees gerust: een klinische studie is helemaal niet zo eng als het misschien klinkt. Integendeel. Met een klinische studie draag jij jouw steentje bij aan de geneeskunde en kan het wel eens gebeuren dat jij met dat ene steentje verschillende levens redt! Bij gezonde proefpersonen wordt er bijvoorbeeld getest wat de eventuele bijwerkingen kunnen zijn van een bepaald medicijn. Uiteraard staan er continu artsen en experts klaar om jou in de gaten te houden en kan je met al je vragen bij hen terecht. 

Wat houdt een klinische studie in?

Om een geneesmiddel op de markt te brengen, moet het geneesmiddel uiteraard eerst uitgebreid getest worden. Vooraleer er naar de werking van het geneesmiddel gekeken wordt, testen ze wat de dosis zou moeten zijn en of er eventuele bijwerkingen optreden. Daarbij worden er bloedtesten gedaan, vragenlijsten afgenomen, wordt de bloeddruk gemeten, een elektrocardiogram (ECG) uitgevoerd enz. Pas na uitgebreide preliminaire testen en goedkeuring mag het geneesmiddel op mensen getest worden.

Vervolgens, tijdens de zogenaamde Fase I, wordt aan gezonde mensen gevraagd om het geneesmiddel in te nemen. Deze proefpersonen krijgen niet de volledige dosis, maar slechts een fractie ervan. Indien deze fase goed verloopt, gaat men over naar Fase II, waarbij het geneesmiddel in de juiste dosis aan patiënten toegediend wordt.

Wat hoef jij precies te doen?

Afhankelijk van de klinische studie zijn er uiteraard bepaalde criteria waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen. In normale omstandigheden wordt er een algemene goede gezondheid gevraagd, wat betekent dat je niet aan een bepaalde ziekte mag lijden, geen gekende allergieën hebt of bepaalde medicatie neemt.

Om mee te doen aan een klinische studie kan je je aanmelden via verschillende oproepen. Je wordt dan uitgenodigd voor een gesprek en indien dat goed gaat, worden er enkele testen uitgevoerd (bloeddruk meten, bloedtesten, vragenlijst over je gezondheid, enz.) om zo te bepalen of je al dan niet een geschikte kandidaat bent voor de klinische studie.

Na schriftelijk akkoord door beide partijen word je uitgenodigd om deel te nemen aan de effectieve testfase. Soms kan het zijn dat er gevraagd wordt om te overnachten, zodat je 24/7 gemonitord kan worden. Dat is zowel positief voor de studie als voor jou, want zo kunnen ze je van dichtbij in de gaten houden!

Wat krijg je ervoor terug?

Een vergoeding uiteraard! Deze vergoeding verschilt van studie per studie en hangt af van verschillende factoren, zoals de tijd die jij erin moet investeren, of je al dan niet moet overnachten, de opvolging enz. Ook je vervoerskosten worden bij bepaalde studies terugbetaald. En… voor jullie als student is het natuurlijk ook ideaal dat het volledig belastingvrij is! ;-)

 Word held voor een dag en red duizenden levens!

Zie jij het wel zitten om je steentje bij te dragen aan de wetenschap en mee te werken aan de gezondheid van morgen? Neem dan hier een kijkje voor meer informatie over de lopenden klinische studies bij UZ Gent!

Wil je nog meer informatie over de volledige procedure van een klinische studie, dan kan je hier een kijkje nemen.

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid