Getuigenis Adrien, Account & Export Manager bij Trane | Student Life | Student.be

Getuigenis Adrien, Account & Export Manager bij Trane

Adrien, 31 jaar, is sinds 2011 Account & Export Manager bij Trane Belgium. Het is zijn eerste job. Hij zal antwoorden op onze vragen en zal ook verder toelichting geven over zijn reeds afgelegde weg, zijn ambities, zijn eerste stappen binnen het bedrijf en de redenen waarom hij nog lang binnen dit bedrijf werkzaam wil zijn…

Trane Belgium maakt deel uit van Trane Global, een fabrikant en distributeur van luchtbehandelings-, koel- en verwarmingsapparatuur (HVAC). Het bedrijf biedt oplossingen op maat voor koeling, verwarming, ventilatie en airconditioning. De klanten variëren van hotelcomplexen zoals Radisson tot ziekenhuizen en winkelcentra zoals Docks Brussels.

Adrien, wat houdt jouw job als Account & Export Manager bij Trane exact in ?

"Binnen deze functie is mijn voornaamste rol de producten en diensten, die Trane kan aanbieden, te verkopen. Koncreet houdt dit in dat ik de aanvragen van de klanten beantwoord, een lastenboek opstel in functie van hun behoeften, een commerciële offerte samenstel en de opvolging ervan doe. Een tweede luik van mijn job bestaat erin ook nieuwe klanten te zoeken. Als industrieel ingenieur behandel ik tevens het technische gedeelte waarvoor ik de analyse doe, de juiste producten uitzoek binnen een installatie die beantwoordt aan de vraag.

Ons klanten zijn heel uitlopend wat voor ons ook een stimulans is want elk dossier is verschillend. Ik werk zowel met de grote installateurs zoals Engie, Cegelece e, Veolia als met architecten en algemeen aannemers.

Ik heb ook soms de mogelijkheid te werken als Export Manager. Hierbij verzeker ik het commercieel beheer en opvolging van de offertes voor belgische klanten die uitvoeren naar het buitenland."

Is je functie geëvoleerd sinds 2011 ? Is het voor jou belangrijk om snel te kunnen doorgroeien binnen een bedrijf ?

"Ik ben als Sales Ingenieur begonnen en kon snel doorgroeien naar mijn huidige job. Als Export Manager kreeg ik ook snel de kans om internationaal te werken.

Bij Trane passeren de juniors een leerparcours waarbij zij omringd worden door de leden van hun team. In functie van hun evolutie kunnen ze snel autonoom worden. In mijn geval ging het er wel anders aan toe daar ik aangenomen was om een product te ontwikkelen en te commercializeren. Ik ben dus niet langs de gewone training gepasseerd en had onmiddellijk een grote vrijheid binnen mijn werk daar ik vanaf nul diende te beginnen.

Ik beschouw het als een groot pluspunt binnen dit bedrijf om ontwikkelings perspectieven te hebben. Dit houdt ons gemotiveerd en zal ons ook verbeteren in wat we doen en wie we zijn. Het is reeds 8 jaar geleden dat ik bij Trane begon en ik wens er nog lang te kunnen blijven. Het bedrijf is in volle expantie wat stimulerend werkt. Het marktaandeel stijgt en het gamma van producten en diensten breidt sterk uit. Nieuwe uitdagingen en kansen bieden zich aan. Daar wil ik bij zijn om dit alles mee te beleven! "

Uit wat bestaat je werkdag ?

"Geen dag is hetzelfde. De fundamenten van het beroep blijven hetzelfde, maar mijn dagen zijn nooit hetzelfde.

Als Account besteed ik veel tijd op verplaatsing om mijn klanten te beoeken en om aan prospectie te doen. Een belangrijk deel van mijn dagen is gereserveerd voor het technische gedeelte en de selectie van de producten. De rest van de tijd wordt gedeeld tussen follow-up via e-mail en telefoon en enkele interne vergaderingen.

Mijn uurschema's variëren afhankelijk van de werklast. Ik vind dat ik een goed evenwicht heb tussen mijn professionele leven en mijn privéleven, terwijl ik een opwindende baan heb. Ik heb het gevoel dat dit niet altijd bij iedereen het geval is ...

Ten slotte biedt Trane de mogelijkheid om te telewerken, dat kan worden georganiseerd wanneer dat nodig is en ook een beetje om te decomprimeren tijdens het werken thuis."

Wat heb je als studies gedaan en waarom heb dit gekozen?

"Ik heb een master in industriële ingenieurswetenschappen van ISIM's (Bergen) en een specialisatie in energie en milieu. Ik koos voor deze studies zonder echt te weten waar het me naartoe zou leiden, wat ik leuk vond ... Ik had geen specifieke roeping en ik vond het idee van een diploma met veel kansen leuk.

Ik heb ook een Master in Management Sciences, die ik tijdens avondcursussen aan de UCL Mons heb gedaan terwijl ik al bij Trane werkte. Ik wilde verkoop- en marketingvaardigheden verwerven om mijn ingenieursdiploma te voltooien. Voor mijn eindwerk heb ik besloten om de studie en integratie van CRM-software te onderzoeken om het commerciële beheer binnen het bedrijf te verbeteren. Een benadering die de openheid van Trane weerspiegelt en een voorbeeld van een luisterend oor als het gaat om het voorstellen van nieuwe projecten."

Wat was uw gemoedstoestand toen u begon op de arbeidsmarkt? Heb je snel een baan gevonden?

"Ik hoefde niet veel onderzoek te doen omdat ik tekende bij Trane voordat ik afstudeerde. Ik nam contact met hen op als onderdeel van mijn eindwerk, waarbij een vergelijking tussen verschillende airconditioningsystemen betrokken was. Ik had technische informatie nodig over een specifiek product. Ik kreeg de kans om een ​​van hun Sales Engineers te ontmoeten, met wie ik ook de markt op ging.

Tegelijkertijd ontwikkelde Trane een nieuw product. Ze namen een paar maanden later contact met me op om me aan te nemen als ​​Junior Sales Engineer om dit product op de markt te brengen. Ik heb niet lang getwijfeld ... en ik kwam snel bij het team.

In werkelijkheid vertegenwoordig ik wel geen uniek geval. Alle ouderlingen van mijn promotie hebben vrij gemakkelijk werk gevonden. Een grote vraag binnen ons domein en niet gevoelig aan de crisis is hier wel een pluspunt. Kort gezegd zal er altijd werk zijn voor industriële ingenieurs."

Wat zijn de waarden die voor u het belangrijkst zijn binnen een bedrijf?

"Ik zou beginnen met de team cohesie. Bij Trane hebben alle werkgevers een teamgeest en werken ze graag samen. Bovendien is er geen persoonlijke bonus, maar alleen groepbonussen. De sfeer is ook erg belangrijk, maar als de teamgeest goed is, is de sfeer dit a priori ook ... Ik vind dat de vooruitzichten om te evolueren ook van het grootste belang zijn. Weten dat je kunt groeien binnen een bedrijf, houdt je gemotiveerd en doet je beter werken."

Wat zou u aanbevelen aan pas afgestudeerden die bij Trane willen solliciteren? En ook in het algemeen voor diegenen die solliciteren?

"Het belangrijkste is om jezelf te zijn en je niet te willen verkopen. Natuurlijk moet je kunnen aantonen dat men gemotiveerd is en bereid is om veel in zich te investeren, zeker de eerste jaren. Uiteindelijk zal dit ook altijd vergoed worden!

Veel jonge mensen beschouwen de wereld van werk met angst. Maar veel bedrijven zoals  Trane, hebben mooie integratieprocessen waarmee starters zich in volle vertrouwen kunnen lanceren."

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  HVAC Quotation Engineer

  Trane Startersjob
  1160 Brussels
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut:
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid