Heb ik in mijn eerste jaar werken recht op vakantie? | Student Life | Student.be

Heb ik in mijn eerste jaar werken recht op vakantie?

Hoeveel vakantiedagen heb je in je eerste werkjaar?

Pas gestart met je eerste job? Of nog op zoek? Dan zit  je hopelijk nog niet te hard aan vakantie te denken. Maar omdat wij bij student.be weten dat je na een aantal maanden ongetwijfeld aan het smachten zal zijn naar vakantie, hebben wij voor jou even uitgezocht hoe dat nu zit met vakantiedagen in je eerste werkjaar. Het zullen er uiteraard niet evenveel zijn als in je studentenjaren, maar niet getreurd want een weekje skiën zal er zeker nog wel inzitten!

Algemeen

Allereerst moeten we een onderscheid maken tussen iemand die werkzaam is bij de overheid of in de privésector. Als je bij de overheid werkt hoef je alvast niet te vrezen voor een tekort aan vakantie. Je hebt daar immers standaard jaarlijks 35 vakantiedagen!

Bij de privésector ligt dit anders, hier is het aantal vakantiedagen waarop een werknemer recht heeft afhankelijk van het aantal werkdagen in het voorgaande jaar. Als je een volledig jaar gewerkt hebt, heb je in het volgende jaar recht op 20 of 24 dagen vakantie, afhankelijk van of je een vijfdagen- of zesdagenweek gewerkt hebt.

Als we deze regel zouden volgen, betekent dit dus dat je in je eerste werkjaar geen recht op vakantie hebt. Want je hebt immers nog niet gewerkt in het voorgaande jaar. Maar gelukkig zijn er twee bijzondere regelingen die er voor zorgen dat je in je eerste jaar toch nog wat vakantie kan nemen: de Europese of aanvullende vakantie en de jeugdvakantie voor jonge werknemers. Deze twee lichten we hieronder verder toe.

Europese of aanvullende vakantie

Als eerste hebben we de Europese of aanvullende vakantie, dit is een aantal aanvullende betaalde vakantiedagen die je kan opnemen als er aan enkele voorwaarden voldaan is. Zo moet je in hetzelfde kalenderjaar minstens 3 maanden gewerkt hebben (wat de aanloopperiode genoemd wordt),  al je eventuele wettelijke vakantiedagen opgebruikt hebben en een activiteit in dienst van één of meerdere werkgevers hebben aangevat of hervat.

Als je aan deze voorwaarden voldoet, heb je recht op je aanvullende vakantie. Vanaf de laatste week van de aanloopperiode heb je recht op vijf vakantiedagen (zes als je zes dagen per week werkt) en na deze aanloopperiode ontvang je per periode van drie maanden telkens een week aanvullende vakantie.

Tijdens deze aanvullende vakantie ontvang je je gewone loon en dit wordt dan uitbetaald door je werkgever.  Later zal dit wel afgetrokken worden van het dubbele vakantiegeld (een vergoeding voor de extra kosten die bij een vakantie komen kijken).

Jeugdvakantie

Bij deze regeling heb je recht op 4 weken vakantie, maar enkel als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Beëindig je bijvoorbeeld in 2019 je studies en wil je in datzelfde jaar beginnen met werken? Dan ontvang je deze jeugdvakantiedagen enkel als je op 31 december 2019 jonger bent dan 25, je in 2019 je studies beëindigt hebt en je na je studies in 2019 gewerkt hebt in loondienst waarbij je gedurende 1 maand verbonden was door een arbeidsovereenkomst en dit tenminste voor 13 arbeidsdagen was.

In tegenstelling tot de aanvullende vakantie ontvang je hierbij geen vast loon van de werkgever maar een jeugdvakantieuitkering van de RVA, deze uitkering bedraagt 65% van je brutoloon van de eerste maand waarin je deze opneemt, met een maximum van €2252,94 per maand.

Deze vakantiedagen moet je eerst aanvragen via een formulier (C 103 Jeugdvakantie) dat je kan vinden via www.rva.be en dat gedeeltelijk door je werkgever en gedeeltelijk door jezelf ingevuld moet worden. Dit moet na elke vakantieperiode ingediend worden bij de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen of bij één van de uitbetalingsinstellingen van het ABVV, ACLVB of ACV.

Opgelet

Als je in aanmerking komt voor beide regelingen is het niet zo dat je ze allebei kan combineren, je moet dus een keuze maken! Bij het maken van deze keuze is het vooral belangrijk om te onthouden dat het loon voor de aanvullende vakantie later in mindering gebracht wordt van je dubbele vakantiegeld, wat er op neerkomt dat je het uiteindelijk toch zelf voor een deel betaald. Als je dus kan kiezen, is het voordeliger om voor een jeugdvakantie te opteren.

Nu je dus zeker bent van je vakantie houdt toch niets meer tegen om na je studies volop een job te zoeken? Bekijk dus zeker eens de vacatures op onze site, we zijn er zeker van dat er iets voor jou tussen zit!

 

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Demand Planner FMCG

  L'Oréal Startersjob
  1082 Berchem-Sainte-Agathe
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • 2020-07-13
  =job.status_text

  Jurist (m/v/x)

  Selor Startersjob
  1000 Brussels
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid