Het belang van soft skills bij het zoeken naar een job | Student Life | Student.be

Het belang van soft skills bij het zoeken naar een job

Wanneer je gaat solliciteren zijn de juiste soft skills erg belangrijk om als young graduate de job te krijgen die jij wil hebben

Er zijn veel factoren die belangrijk zijn om een job te krijgen: het juiste diploma, de juiste leeftijd, de juiste vaardigheden, de juiste timing,...  Een vacature bestaat dan ook uit verschillende onderdelen waarbij gezocht wordt naar een "match". Om de kans te vergroten dat er een match is bij je volgende sollicitatie, mag je zeker het belang van passende "soft skills" niet onderschatten. Wat is dat? We hebben ons best gedaan om je hieronder een beter beel te geven.

Hard skills vs soft skills

Bij de zoektocht naar een job staan er bij de vacatures meestal bepaalde vereisten: kennis van een softwaretool, ervaring in een sector, het spreken van een bepaalde taal,… De vereisten kunnen opgedeeld worden in hard- en soft skills. Dit zijn twee erg belangrijke termen als je gaat solliciteren. Hard skills zijn meestal gebaseerd op een bepaalde kennis die je gedurende je leven hebt vergaard. Soft skills zijn eerder gebaseerd op je karakter en de manier waarop je met andere mensen en je werk omgaat. Leiderschap is bijvoorbeeld een soft skill, net zoals een positieve ingesteldheid of empathie. Soft skills zeggen iets over je sociale en emotionele intelligentie. Deze zijn bijgevolg ook subjectiever te beoordelen dan hard skills.

Niet gewoon een formaliteit

Soft skills spelen een grote rol bij het solliciteren. Het is niet gewoon een betekenisloze lijst woorden die bij een vacature gezet worden om deze op te vullen. Met je soft skills kan je vaak het verschil maken tijdens een sollicitatie. Men neemt namelijk niet altijd de meest gekwalificeerde persoon aan, maar vaak de persoon waarmee men potentieel het best zal kunnen samenwerken. En dat samenwerken is vaak erg afhankelijk van de soft skills.

Overigens is reputatie een enorm belangrijke factor in je professionele carrière. Personen met slecht ontwikkelde soft skills krijgen sneller een slechte reputatie, omdat de samenwerking met deze personen meestal stroef verloopt. Een slechte reputatie is makkelijk om te krijgen, maar moeilijk om weer kwijt te raken. Zeker als je werkt binnen een kleine sector of industrie, kan je maar beter rekening houden met de verwachtingen op gebied van soft skills.

Young Graduates

Zeker voor Young Graduates zijn de soft skills erg belangrijk wanneer er gesolliciteerd wordt. Je staat aan het begin van je carrière, en hebt nog niet echt relevante ervaring. Bedrijven maken er tegenwoordig de gewoonte van om jong talent aan te nemen en op te leiden. Maar op basis van wat word je dan geselecteerd? Je soft skills natuurlijk, want er zijn weinig andere elementen om een keuze op te baseren.

Hoewel het moeilijker is om je soft skills bij te schaven dan om je hard skills, is dit niet onmogelijk. Bij First Floor kan je bijvoorbeeld terecht bij één van hun trainingen of Bootcamps om je soft skills verder te ontwikkelen, zodat je klaar bent om de job binnen te halen die je graag wil. Het driedaagse bootcamp biedt niet enkel voordelen voor je carrière, maar je leert er jezelf ook beter kennen (wat tevens positief is voor je privéleven). Niet zeker of je alle gvraagde soft skills reeds bezit? Hieronder staat alvast een lijst van de meest gevraagde soft skills bij een starterjob:

  • Communicatie
  • Organisatie
  • Teamwork
  • Punctualiteit
  • Kritisch denken
  • Social skills
  • Creativiteit
  • Leiderschap
  • Aanpassingsvermogen

Van elk van deze skills kan men tijdens een sollicitatie enkele voorbeelden vragen. Dit om de testen of  je effectief over de soft skill beschikt.  Bijvoorbeeld: "Geef twee voorbeelden waarbij je je leiderschapsskills hebt aangewend en wat was het resultaat?".  Deze vraag kan je best beantwoorden via de STAR-techniek (in welke Situatie bevond je jou, wat was jou Taak, hoe heb je het Aangepakt en wat was het Resultaat).

Wil je graag jezelf nog beter leren kennen, te weten komen wat jou belangrijkste soft skills zijn en welke sectoren/jobs interessant kunnen zijn, BEKIJK DAN ZEKER DE DRIEDAAGSE BOOTCAMP

Gerelateerde vacatures

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid