Hoe de juiste studiekeuze maken indien je verder studeert? | Student Life | Student.be

Hoe de juiste studiekeuze maken indien je verder studeert?

studying students in a library

Je zit in de derde graad en er is geen ontsnappen meer aan: wat doe je na je middelbaar? G je meteen de arbeidsmarkt betreden of kies je eerder om verder te studeren? Indien je onder die laatste categorie valt, volgt er binnenkort een lastige keuze: wat ga je studeren? En hoe bereid je je nu het best voor op die keuze en je toekomstige studies?

De juiste school kiezen

Gent? Antwerpen? Kortrijk? Leuven? Brussel?... De studiekeuze kan je natuurlijk al helpen bij het kiezen van een universiteit of hogeschool; sommige opleidingen kan je namelijk niet overal volgen. Maar voor wie wel veel keuze heeft, kan ook het kiezen van een stad je keuzestress bezorgen. Ga je op kot? Dan kan je misschien al wat verder van huis gaan, indien je dat echt wil. Pendel je? Misschien is het dan wel gemakkelijker om niet te ver van je thuisstad te zoeken. Elke dag van Brugge naar Leuven pendelen is misschien toch wat te zot, niet?

Bij de keuze tussen universiteit en hogeschool moet je vooral rekening houden met de invulling van de verschillende studies. Algemeen gezegd zijn de studies aan universiteiten veel theoretischer dan aan hogescholen. Ben je dus iemand die eerder praktisch gericht is en goed zijn kennis in de praktijk omzet, kan de hogeschool zelfs een betere keuze zijn voor je.

De juiste studies kiezen

Voor wie al honderd procent zeker is van wat hij/zij later wil worden, is de keuze natuurlijk heel wat makkelijker. Maar ook jullie kunnen toch al tegen twijfel stoten. Wie voor dokter studeert, hoeft niet meteen een specifieke keuze te maken, maar houd ermee rekening dat je later wel een specialisatie moet kiezen. Natuurlijk zal de loop van je studies je daar een stuk in vooruit helpen. Voor de studenten die dus een ruime opleiding willen volgen, zoals rechten, informatica, ingenieur enz. wordt de échte keuze misschien wel nog met enkele jaren verschoven.

Maar voor onze economen of taalliefhebbers bijvoorbeeld kan het dan wel wat moeilijker worden. Er zijn heel wat richtingen die je een grondige basiskennis kunnen verschaffen, echter allemaal met een verschillende inslag. Denk daarbij misschien na over wát je exact wil doen met je studies, en wat je ervan verwacht. Ga dan op zoek naar de infosites, brochures enz. Verdiep je erin, zodat je niet 3 jaar verliest door telkens opnieuw te beginnen aan een nieuwe studie (de ouders zullen er ook niet mee kunnen lachen ? )

Je eigen middelbare school

Vaak hebben je eigen leerkrachten ook wel het een en ander van informatie omtrent verschillende richtingen. Hetzij via oud-leerlingen, of omdat ze zelf indertijd een dergelijke richting gevolgd hebben. Zij kunnen dus ook een goede bron aan informatie zijn om je te helpen in het maken van je keuze.

Infodagen, SID-IN, openlesdagen…: Bezoeken! Praten! Lezen!

Soms denk je te weten wat een richting precies inhoudt, maar kan schijn toch wel bedriegen. Het leuke aan verder studeren is dat je effectief je interesses kan volgen, maar elke opleiding kent wel een vak of meerdere vakken die niemand graag doet (zei er iemand statistiek?). Houd daar dus rekening mee en denk na over wat jouw eigen capaciteiten zijn.

Zorg dat je zoveel mogelijk informatie verzamelt over de richtingen waartussen je twijfelt. Neem de infobrochures grondig door, lees wat de vakken van de eerste bachelor inhouden, en bezoek de infodagen van de verschillende faculteiten, eventueel zelfs van de verschillende universiteiten of hogescholen. Vaak heb je ook de kans om op de infodagen met studenten te spreken. Zo maak je kennis met hun perspectieven en indrukken.

SID-IN’s geven je de kans om ook met professoren en assistenten te praten. Zij kunnen je andere inzichten verschaffen en je ook een idee geven over hoe de lessen eruit zullen zien. 

Openlesdagen zijn nog een andere, goede manier om in contact te komen met de richtingen. Het enige waarmee je hier rekening moet houden is dat jij uiteraard geen voorkennis hebt van de reeds gepasseerde lessen, én dat ze vaak de lessen specifiek aanpassen zodat niet-studenten of potentiële toekomstige studenten overtuigd worden om voor die richting te kiezen. In de realiteit zal de les er toch iets anders uitzien dan tijdens de openlesdagen (wees dus kritisch!). Desalniettemin is het wel een goede eerste kennismaking!

Heb je een keuze kunnen maken? Proficiat! We wensen je alvast veel succes met je verdere studies!

Voor wie ook op kot gaat: check zeker eens de koten in de verschillende steden op student.be!

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid