Hoe en wanneer vind je best een kot | Student Life | Student.be

Hoe en wanneer vind je best een kot

ALLES OMTRENT KOTEN

Ben je ook op zoek naar een leuke studentenjob? Aarzel dan niet om onze vacatures te bekijken!

Op zoek naar een kot of leuke huisgenoten?

Hieronder vind je enkele tips om je ideale studentenkot te vinden!

 1. Oplichterij
 2. Wanneer moet je beginnen zoeken?
 3. Welke type kot kiezen?
 4. Wat is de huurprijs van een kot?
 5. Hoe zoek je een kot?
 1. OPLICHTERIJ

Het is natuurlijk jammer dat het eerste punt van deze rubriek gewijd is aan oplichterij, maar het is een realiteit die je altijd in het oog moet houden wanneer je online een studentenkamer zoekt.

Er zijn twee gouden regels die in acht moeten worden genomen:

 • Betaal NOOIT vóór je de eigenaars ontmoet hebt of je het kot gezien heb, en des te meer als de eigenaar je een betaling vraagt via Western Union.
 • Wanneer alles te mooi lijkt, is het bijna altijd een puur bedrog!

Je moet natuurlijk niet overdreven wantrouwig worden, je zou een geweldige kot kunnen voorbij laten gaan, maar blijf alert!

 

 1. WANNEER MOET JE BEGINNEN ZOEKEN?

De maanden mei en juni zijn de maanden waarin de meeste studenten op zoek zijn naar hun kot.

Hoe eerder je begint te zoeken, hoe meer keuze je zal hebben.

Als je merkt dat je te laat begonnen bent, wacht dan nog even met het zoeken van een studentenkamer tot na de 1ste of 2de zit. Dit is ook een goede moment om het perfecte kot te vinden omdat vele studenten die hun jaar niet slagen hun kot zullen moeten verhuren.

 

 1. WELKE KOT KIEZEN?

Er zijn twee verschillende soorten koten:

> Een kamer in een residentie beheerd door je universiteit of hogeschool:

Ze zijn vaak goedkoper, hebben over het algemeen een lease van 10 maanden, maar je moet “vechten” voor een kamer! Als je interesse hebt in dit type accommodatie, moet je op tijd beginnen zoeken!

Voor meer informatie kan je terecht bij de huisvestingsdienst van je universiteit of hogeschool.

Een kot in en residentie biedt vooral voor eerstejaarsstudenten een aantal voordelen. De ouderejaarsstudenten vangen de eerstejaars op. Samen organiseren ze kennismakingsactiviteiten. Daardoor is de overgang van thuis wonen naar ‘op kot gaan’ soms wat minder bruusk. Dit betekent niet dat je in een residentie niet echt “op kot” kan zitten.

> een kot in de privésector:

Koten in de privésector worden vaak voor 12 maanden verhuurd.

Op kot bij een privéeigenaar: dit betekent dat je gaat samenleven met de familie of de eigenaar van de woning. Het is daarom essentieel dat je hen/hem eerst ontmoet…. Dit type koten zijn in het algemeen vrij rustig. Je zult wel alle samenlevingsregels met je verhuurder moeten vastleggen (o.a. hoe het zit met bezoeken, enz. …).

Een studio is een zelfstandige kamer die zowel een woonruimte als een slaapruimte is. Een studio heeft een eigen kookhoek, wc en douche. Het is voor één persoon bedoeld en wordt meestal gemeubeld verhuurd (bed, bureau, kleerkast). Als je liever alleen woont, is een studio ideaal voor jou. Maar omwille van het individueel comfort ligt de huurprijs natuurlijk een stuk hoger dan een studentenkamer

Een studentenkamer wordt meestal gemeubeld verhuurd en met soms een kleine ingebouwde keuken. De douche(s) en de toilet(ten) deel je met andere studenten. De huurprijzen zijn heel gevarieerd.

Een kamer in een gemeenschapshuis: hier zijn meerdere kamers gegroepeerd rond gemeenschappelijke ruimtes. Tot de gemeenschappelijke ruimtes behoren de gangen, de traphal, meestal de douches en toiletten en een gemeenschappelijke woonruimte die dient als keuken, eetkamer en living. Samenleven kan heel leuk zijn maar is niet altijd even gemakkelijk. Hou je van rust, of ben je graag eens alleen, dan kies je best niet voor deze formule!

Samenleven in één woning/studentenhuis: Het grootste verschil met een gemeenschapshuis is dat je samen met een groep vrienden op zoek gaat naar een huis. Je neemt dus geen kamer binnen een bestaande gemeenschapshuis, maar je huurt er één met vrienden. En hier ook brengt samenleven in een groep bepaalde regels met zich mee die noodzakelijk zijn om de goede sfeer van de gemeenschap te behouden. Maar let op, het moet een studentenhuis zijn, het is niet toegelaten om met een groep studenten een gezinswoning te huren.

Er zijn er veel studenten die deze formule aantrekkelijk vinden want het biedt de mogelijkheid een groot huis te huren met meer ruimte en meer luxe, en dit aan een gelijkwaardige huur dan alleen op kot gaan. Deze woonvorm is soms minder geschikte voor eerstejaarsstudenten.

Een kamer in een themahuis:

Lig je wakker van een welbepaald maatschappelijk thema? Themahuizen bieden je de mogelijkheid om samen te leven rond een zelfgekozen maatschappelijk thema: gehandicapt studenten, bewust verbruiken, hernieuwbare energie, theater improvisatie, enz. … Er wordt verwacht van de studenten dat ze binnen een bepaalde thema iets constructiefs doen, in groep werken en dan samen de gekozen thema naar buiten toe bekend maken en verdedigen.

Themahuizen worden dan nog gesteund door de universiteiten ook! Jammer genoeg vindt je deze themahuizen nog niet in al steden terug. Je hebt er in Brussel, Leuven, Louvain-la-Neuve, Luik en Namen.

Op kot met senioren: Sommige organisaties bieden de mogelijkheid om op kot te gaan bij senioren thuis. Het principe: door samen te wonen met een senior, heeft de senior gezelschap en als student kan je gratis of aan een heel lage prijs een kamer huren. Verschillende organisaties bieden dit aan, waaronder http://www.1toit2ages.be/.

 1. WAT IS DE HUURPRIJS VAN EEN KOT?

De huurprijzen zijn al even gevarieerd als het kameraanbod. Afhankelijk van de nabijheid en de toegankelijkheid naar het openbaar vervoer en winkels, de algemene staat van de woning en de grootte van jouw kamer en de gemeenschappelijke ruimtes, enz., kan de huur van je kot sterk verschillen.

De basis prijs van een kot kan tussen de 250 en de 500 euro schommelen. Normaalgezien, omvat deze prijs alle verbruikskosten (water, gas, elektriciteit, wifi, ...). Indien het niet het geval is, vraag zeker of deze extra kosten forfaitaire zijn en dus vast, of als deze variëren in functie van je werkelijke verbruik.

 1. HOE ZOEK JE EEN KOT?
   

  De meest effectieve manier om een kot te vinden is te kijken naar advertenties op student.be. Wij raden je aan om met “strenge” criteria je zoektocht te starten. Indien je na een week opmerkt dat niets overeenstemt met je droomkot, aarzel dan niet om je selectiecriteria te versoepelen. Misschien is een kamer van 50m2 of een sauna niet nodig!

Beste manier om een kot te vinden is natuurlijk op student.be:

Koten in Leuven

Koten in Antwerpen

Koten in Gent

Koten in Brugge

Koten in Mechelen

Koten in Hasselt

 

 

Recente koten

 • {{ studentRoom.total_price | number: 0 }}

  {{ studentRoom.title }}

  {{ studentRoom.zip_code }} {{ studentRoom.city }}
  {{ studentRoom.accommodation_type_text }} {{ studentRoom.total_available_rooms }} {{ studentRoom.rent | number: 0 }} huur {{ studentRoom.charges | number: 0 }} extra kosten
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid