Hoe kan je jezelf voorbereiden op een sollicitatiegesprek in een andere taal? | Student Life | Student.be

Hoe kan je jezelf voorbereiden op een sollicitatiegesprek in een andere taal?

Hoe kan je jezelf voorbereiden op een sollicitatiegesprek in een andere taal?

Of je nu bij een internationaal bedrijf gaat solliciteren, of je gaat op sollicitatiegesprek voor een functie in de communicatiewereld. Er zijn tal van gevallen waarbij je zult moeten solliciteren in een vreemde taal. Een sollicitatiegesprek in je moedertaal zorgt al vaak voor veel stress, laat staan dat je moet solliciteren in een vreemde taal… Het klinkt allemaal angstaanjagend. Met de volgende vijf tips stomen we je klaar om te solliciteren in eender welke taal! 

#1: Vertaal je cv en sollicitatiebrief naar de betreffende taal

Het klinkt vanzelfsprekend, maar het is wel degelijk van cruciaal belang! Door je sollicitatiebrief en cv te vertalen zal je belangrijke woorden beter onthouden die ook van pas zullen komen tijdens het sollicitatiegesprek. Als ze vragen stellen over jouw cv zal je meteen de juiste termen kunnen gebruiken en kom je dus vlot over. 

#2: Dompel jezelf onder in de betreffende taal 

Het kan heel nuttig zijn om je de week voor je sollicitatiegesprek zo goed mogelijk onder te dompelen in die vreemde taal. Denk maar aan series kijken, naar muziek luisteren, de krant lezen, eens afspreken met iemand en twee uur lang alleen de betreffende taal spreken…  Probeer ook zoveel mogelijk woorden op te zoeken die van belang kunnen zijn tijdens het gesprek. Hoe meer je bezig bent met de betreffende taal, hoe vlotter de communicatie uiteindelijk zal verlopen. 

TOPTIP: Plaats (indien mogelijk) zeker de website van het bedrijf waarvoor je solliciteert in de andere taal. Zo leer je eenvoudig veel gebruikte woordenschat

#3: Bereid standaardvragen voor in de betreffende taal

Voor een sollicitatiegesprek in je moedertaal bereid je mogelijke vragen altijd zo goed mogelijk voor. Wanneer je moet solliciteren in een vreemde taal doe je natuurlijk net hetzelfde. Je probeert antwoorden op mogelijke vragen te formuleren in de betreffende taal. Lees je antwoorden vervolgens een aantal keer goed door, zodat je ze vlot kan formuleren tijdens het sollicitatiegesprek. 

#4: Oefen luidop

De grootste oorzaak van stress om in een andere taal te solliciteren is de angst om zaken verkeerd uit te spreken. Ga voor een spiegel staan en vertel je voorbereide antwoorden enkele keren luidop tegen jezelf. Nog beter is om het gesprek eens te oefenen met een vriend of familielid die de taal goed beheerst. Hij of zij kan je nog verschillende uitspraaktips geven. 

#5: Durf te vragen om een vraag te herhalen

Heb je een vraag echt niet begrepen? Geef het eerlijk toe en vraag aan de rekruteerder om de vraag nog eens te herhalen. Je hoeft je hier absoluut niet voor te schamen! Vaak zullen ze de vraag op een simpelere manier herformuleren, waardoor je dan snel een goed antwoord kan geven.

You are ready; tu es prêt; estás listo; du bist fertig! 
Good luck, bonne chance, mucha suerte, viel Erfolg!

Gerelateerde vacatures

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid