Hoe overtuig je rekruteerders met jouw sollicitatiebrief? | Student Life | Student.be

Hoe overtuig je rekruteerders met jouw sollicitatiebrief?

motivatiebrief

Als je volop aan het solliciteren bent, dan heb je er ongetwijfeld al eens op gevloekt: de alom bekende sollicitatiebrief, ook wel de motivatiebrief genoemd. Je cv volstaat namelijk niet om een sollicitatiegesprek te versieren. Stuur je je cv in combinatie met een kwalitatieve motivatiebrief, dan verhoog je je kansen enorm! Maar hoe overtuig je rekruteerders met jouw sollicitatiebrief? Hieronder geven we je alvast enkelen nuttige tips!

Eerst en vooral is het belangrijk dat je voor jouw motivatiebrieven telkens dezelfde structuur hanteert. Zorg ervoor dat deze hoe dan ook nooit langer is dan 1 A4, want rekruteerders krijgen vak honderden motivatiebrieven binnen voor bepaalde vacatures. Is jouw brief langer dan 1 A4, dan belandt deze hoogstwaarschijnlijk op de ‘no go’ stapel. Daarnaast bouw je je motivatiebrief best ook telkens volgens eenzelfde indeling. Hieronder geven we je een voorstel van hoe je jouw sollicitatiebrief kunt opbouwen:

Alinea 1: motivatie

De eerste alinea moet meteen boenk erop zijn: hier probeer je de rekruteerder echt de overtuigen van je enthousiasme door positieve woorden te gebruiken. Denk na waarom je deze job wil en toon jouw goesting voor de job. Tip: neem zeker nog eens de vacature bij de hand en kijk of je er een bepaald element kan in verwerken!

Alinea 2: ervaring

In deze alinea ga je in op jouw professionele ervaring, die je in je cv vermeld hebt. In de motivatiebrief vermeld je best alleen jouw werkervaringen en studies die een meerwaarde betekenen voor de job waarvoor je solliciteert. Let op: vermijd in deze alinea een opsomming van alles wat in je cv staat!

Alinea 3: persoonlijkheid

Dit is misschien wel de meest doorslaggevende alinea. Veel personen beschikken tegenwoordig over het gevraagde diploma, waardoor de beslissing voor aanwerving vaak ook bepaald wordt door jouw zogenaamde ‘soft skills’. Kijk in de vacature welke vaardigheden ze eisen en ga daar dieper op in door het te staven met een concrete voorbeeldsituatie.

Alinea 4: call-to-action

Last but not least: maak een proactieve indruk door op het einde van je motivatiebrief af te sluiten met een duidelijke call to action. Probeer hier nog één keer de gevraagde hoofdeigenschap te gebruiken in jouw afsluitende zin (voorbeeld: Ik toon u graag mijn communicatieve vaardigheden tijdens een gesprek.) 

Onthou vooral dit: maak het persoonlijk én stem je motivatiebrief telkens opnieuw af op de job waarvoor je solliciteert! Student.be wenst je alvast héél veel succes tijdens het solliciteren! 

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid