Hoe pak je de zoektocht naar een stage aan? | Student Life | Student.be

Hoe pak je de zoektocht naar een stage aan?

Een stage volgen is voor iedereen een belangrijke stap tijdens zijn of haar studies. Het geeft je namelijk de kans om te ontdekken welk type  job jou aanstaat, waar je goed of minder goed in bent, en hoe je presteert op de werkvloer.

Checklist

Bepaal op voorhand voor jezelf wat je belangrijk vindt en wat je uit je stage wil halen. Hieronder vind je al enkele zaken waar je kan op letten tijdens de zoektocht:

 • Bereikbaarheid: dicht bij je thuis of kot? Of maakt het voor jou niet uit om even heen en weer te pendelen?
 • Toekomstgericht: wil je bij een bedrijf stage lopen waar je misschien achteraf zou blijven werken, of tast je liever even rond en wil je gewoon gewend worden aan het werkleven?
 • Elimineren: zijn er enkele zaken waarvan je zegt ‘hmm, eventueel wil ik dat wil doen, maar ik weet nog niet ik dat kan’ ? Dan is een stage de ideale manier om dat te ontdekken!
 • Voorkennis: indien je het liever op safe speelt, kan je kiezen voor een bedrijf dat je al kent, omdat je ervan gehoord hebt, of omdat je iemand kent die er werkt of daar al stage gelopen heeft. Een andere optie is om buiten je comfort zone te treden en meteen voor iets te kiezen waar je helemaal niets over weet. Daarvoor is de stagerubriek op student.be je beste vriend!

Bedenk je nog enkele zaken? Perfect! Schrijf ze maar op! En nu nog een stageplaats vinden…

…via de hogeschool of universiteit…

Vaak geeft je faculteit zelf een lijst met mogelijke stageplaatsen. Neem je checklist en Google erbij, en ga eens door de lijst om te zien of je match daar ergens tussen staat. Wees ook niet bang om al eens enkele bedrijven te contacteren en naar meer informatie te vragen. Vaak wordt dat soort enthousiasme ook al goed ontvangen.

...of zoek zelf je match!

Staat er toch niets in de lijst dat jou aanstaat? Zoek dan simpelweg eens naar bedrijven die voldoen aan jouw checklist. Google enkele sleutelwoorden waar jij waarde aan hecht, en misschien spot je meteen wat je wil. Ook door gewoon vacatures te bekijken, kan je al eens iets tegen het lijf lopen.

Of was je al een bedrijf op het spoor waar je graag stage zou willen lopen? Doen! Vergeet niet om eerst het bedrijf te contacteren en de mogelijkheden te bespreken alvorens je aan jouw faculteit een voorstel doet. Zolang het voldoet aan de vereisten van je opleiding, zou het meestal geen probleem mogen vormen.

Elke stage is anders, dus panikeer niet als het misschien anders uitdraait dan je gehoopt had. Anderzijds vind je misschien zelfs al je toekomstige werkgever… De mogelijkheden zijn eindeloos, maar zorg vooral dat je een stage vindt waar jij je goed bij voelt!

Ben je op dit moment op zoek naar een stage? Bekijk dan zeker eens de beschikbare stages op student.be!

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Stage IT

  stanley Stella Stage
  1160 Auderghem
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid