Wanneer werf je het best een stagiair aan | Student Life | Student.be

Wanneer werf je het best een stagiair aan

Elke student op een hogeschool of universiteit is vrij om een stage te doen. Toch gaat het veelal om een student aan de Hogeschool, omdat de stage vaak een onderdeel is van het curriculum. Bij een aantal hogescholen kunnen studenten –

Het imago om als extra hulp kopietjes te maken en medewerkers van koffie te voorzien is ruim verleden tijd. Stagiairs worden effectief ingezet bij bedrijven. Wat een grote win-win voor beide partijen oplevert, want de stagiair doet een unieke ervaring op die ver boven de schoolboeken uitstijgt met daarbij een mooie ervaring voor op het CV. En als bedrijf haal je een super enthousiaste kracht binnen tegen een zeer gunstig loon. Waaruit eventueel een toekomstige werknemer kan groeien.

Wie loopt stage?

Elke student op een hogeschool of universiteit is vrij om een stage te doen. Toch gaat het veelal om een student aan de Hogeschool, omdat de stage vaak een onderdeel is van het curriculum. Bij een aantal hogescholen kunnen studenten – afhankelijk van hun curriculum- kiezen of ze in het eerste of het tweede semester hun stage doen. Veelal zijn er meer stageplekken tijdens het tweede semester.

Op de universiteit is een stage vaak niet aanwezig of optioneel. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld twee studievakken ruilen voor een stage in de praktijk. Daarnaast zijn er ook gemotiveerde studeren die kiezen voor een zomerstage. Op deze manier verrijken ze hun CV met kwalitatieve ervaring. Dus ook deze studenten kunnen een mooie bijdrage leveren!

Met welke perioden moet ik rekening houden?

In feite zijn er twee periodes per jaar waarin studenten starten met hun stages. Rond herfst en rond de lente. Het best is om de vacature al geruime tijd online te zetten, zodat je genoeg tijd hebt om profielen te bekijken en kandidaten te selecteren.

 • Eerste semester. Stages voor het eerste semester beginnen veelal tussen oktober en december. Om deze studenten te bereiken is het best om de vacature vroeg in het jaar te plaatsen. Juli is bij voorbaat een perfecte periode. De studenten zitten dan nog in het schoolse ritme en willen nog voor de vakantie begint hun stage op orde krijgen. Ze hebben gedurende drie maanden de tijd om op vacatures te reageren.
   
 • Tweede semester. Voor het tweede semester beginnen de studenten rond februari tot mei met hun stage. Hogescholen hanteren uiteenlopende perioden, variërend van enkele weken tot 3 à 4 maanden. Om een geschikte stagiaire voor het twee semester te vinden, plaats je de vacature het best begin november. De vacature is uitgezet en dan is er alle tijd om stagiairs te verwerven.
   
 • Voor de studenten die een zomerstage zoeken, begint de zoektocht rond maart en april. In deze periode zijn de studenten actief op zoek naar een stage, de maanden erna beginnen de examens en raakt de zoektocht naar een stage meer op de achtergrond.

Waar kan ik studenten het best bereiken?

Scholen bieden vaak een webpagina aan waar bedrijven hun vacatures kunnen plaatsen. Dit is een superhandige database van de Hogeschool waarin studenten stages kunnen zoeken. Echter moet een werkgever zich aanmelden bij verschillende scholen met diverse accounts. Niet altijd even efficiënt…

Student.be biedt de mogelijkheid voor werkgevers om hun vacaturen te plaatsen in één portaal dat toegang biedt tot ruim 180.000​ ingeschreven studenten. Googlet een student naar een stage, dan komen ze al vrij vlug bij Student.be terecht. De stagepagina wordt maandelijks door 10.000 studenten bezocht! Elk jaar maken we weer mooie matches tussen stagiairs en stagebedrijven mogelijk.

Het combineren van de twee mogelijkheden is uiteraard ook een zeer goede oplossing. Schrijf een toffe vacature, wees op tijd met het plaatsen en laat de website het werk voor je doen tot je de juiste kandidaat hebt gevonden. 

Gerelateerde vacatures

 • 2018-09-01
  =job.status_text

  HR Consulent Payroll

  VAB Startersjob
  2070 Zwijndrecht
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid