Hoeveel uren mag je werken als jobstudent? | Student Life | Student.be

Hoeveel uren mag je werken als jobstudent?

Beginnen met een studentenjob is iets wat we bij student.be alleen maar kunnen toejuichen, je verdient er een aardig centje mee en krijgt er ook nog eens wat werkervaring bovenop. Maar hoeveel uren mag je nu juist werken als student? Een moeilijke vraag waar je vaak zelf niet echt een duidelijk antwoord op terug vind. Maar wij bij student.be helpen je natuurlijk graag en hebben het even uitgezocht.

Hoeveel uren mag je werken als jobstudent?

Er zijn 4 dingen waar je rekening mee moet houden als je een studentenjob doet. Zo moet je zorgen dat je je verlaagde sociale bijdrage, je kindergeld en de verlaagde belastingen van je ouders kan behouden. Ook moet je zorgen dat je zelf geen belastingen moet betalen. Hieronder wordt elk van die aandachtspunten even kort toegelicht.  ​

Verlaagde sociale bijdrage

Ten eerste moet je er op letten dat je je verlaagde sociale bijdrage kan behouden, zo betaal je als student maar 2,71% van je loon aan de sociale zekerheid. Iets wat voordelig is voor jezelf maar ook zeker voor je werkgever. Maar je moet er dus wel op letten dat je niet meer dan 475 uur werkt, want vanaf je 476ste uur betaal je 13,07% van je loon, een ongelofelijk groot verschil dus!

Via de toepassing student@work kan je je uren opvolgen, zo weet je zeker dat je niet boven het maximaal aantal uren zit!

Kinderbijslag

Terwijl de sociale bijdrage vooral belangrijk was voor jezelf en voor je werkgever, is het behoud van je kinderbijslag iets waar je ouders waarschijnlijk op hameren. Als je ten laste bent van je ouders krijgen zij een vast bedrag per maand, eigenlijk als “onderhoudskost”. Maar als jij te veel uren werkt, verliezen zij deze bijslag. Toch belangrijk om hier op te letten dus!

Hierbij wordt er met kwartalen gewerkt, van januari tot maart, van april tot juni, van oktober tot december en ten slotte nog de zomervakantie. In de eerste 3 kwartalen mag je maximum 240 uur werken anders verlies je je kinderbijslag. Tijdens het laatste kwartaal, de zomervakantie, mag je onbeperkt werken.

Opgepast want als je deeltijds onderwijs volgt zijn de regels anders. Zo mag je niet meer dan €541,09 per maand verdienen om je kinderbijslag te behouden.

Belastingverlaging

Je ouders betalen belastingen, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar wist je ook dat ze, als je weinig of geen eigen inkomsten hebt, een belastingvermindering krijgen? Dus het is ook belangrijk om hier op te blijven letten, zo kan je je ouders tevreden stellen. Het zou zonde zijn om heel wat geld te verliezen doordat je als student te veel verdient hebt.

De bedragen waar je niet boven mag komen verschillen ook naargelang je thuissituatie: hieronder vindt je een handig overzicht:

    Maximum brutobedrag dat je mag verdienen        

                           Gezinssituatie                                   

€6.942,50 Gehuwde of samenwonende ouders
€8.792,50 Alleenstaande ouder
€10.417,50 Mindervalide kind ten laste van een alleenstaande ouder

Zelf belastingen betalen

Ook jij moet oppassen dat je niet te veel verdient, zo moeten je inkomsten onder  €12.657,14 blijven. Zo niet moet je er belastingen op betalen.​

Als je op alle bovenstaande regels let hoef je geen bang te hebben om op onverwachte kosten te stuiten, zo kan je met een gerust hart aan je studentenjob beginnen. Nog steeds op zoek naar een studentenjob? Kijk dan zeker eens rond op student.be bij het tabblad studentenjobs, daar ga je er zeker een vinden! ​

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Studenten winkel Gent

  Clinic Studentenjob
  9000 Gent
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid