Is CSR belangrijk bij het zoeken naar een job? | Student Life | Student.be

Is CSR belangrijk bij het zoeken naar een job?

Corporate Social Responsibility heeft een enorme impact op een bedrijf als werkgever en de werknemers zelf.

Je bent het vast al wel ergens tegengekomen: Ben & Jerry's met hun fairtrade ijs, een Mc Donalds die op groene stroom draait, ... CSR staat voor Corporate Social Responsibility, en het bedrijfsleven kan niet meer ontsnappen aan deze term. Van bedrijven in de hedendaagse maatschappij wordt bijna automatisch verwacht dat ze hier toch op de één of andere manier mee bezig zijn. Maar moet jij als Young Graduate hier ook rekening mee houden wanneer je een job gaat zoeken? Student.be beargumenteert!

Wat is CSR?

Met deze term wordt verwezen naar de initiatieven die een bedrijf neemt om de maatschappij op een bepaalde manier te verbeteren. Het is een manier voor bedrijven om verantwoordelijkheid op te nemen voor hun impact op het milieu of sociale relaties. Via het fenomeen Corporate Sociale Responsibility worden bedrijven aangespoord om een deel van hun winsten opnieuw te investeren in de maatschappij. Dit kan bijvoorbeeld door geld te doneren aan non-profits, of een milieuvriendelijk beleid op te stellen voor het bedrijf. Zo zet het bedrijf Ontex bijvoorbeeld in op 100% groene energie voor hun sites in Europa, en wordt 85% van hun afval gerecycleerd of gebruikt om nieuwe energie te generen. Met de Ontex Sustainablity Strategy willen ze hun ecologische voetafdruk verkleinen en een duurzaam beleid hanteren dat aangepast is aan de noden van onze planeet.

Voor bedrijven is het niet enkel een last om zich bezig te houden met CSR, er staan ook voordelen tegenover. De bedrijven die hun strategie hierrond op de juiste manier uitwerken genieten van een positiever imago (bijvoorbeeld in de ogen van de consument), ze krijgen meer media-aandacht en ze zijn aantrekkelijker voor investeerders. Dit zijn toch al een paar redenen waarom je beter in zo'n bedrijf terecht komt, niet?

Voordelen voor jou als werknemer

Wanneer een bedrijf zichzelf opstelt als een institutie met een sterke zin voor CSR, heeft dit ook positieve gevolgen voor de werknemers van dit bedrijf. Ten eerste zijn werknemers van bedrijven met sterke CSR meer geneigd om goed te doen. De werknemers zien namelijk dat hun werkgever bezig is met “het juiste doen”, en zullen zelf ook meer geneigd zijn om een stapje verder te gaan om bijvoorbeeld collega’s te helpen met iets.

Daarnaast kunnen werknemers zichzelf ook meer terugvinden in een bedrijf met goede CSR. Ze kunnen zichzelf makkelijker verzoenen met de waardes van een bedrijf dat een goede bijdrage aan de maatschappij levert, dan met een bedrijf dat vooral draait om winst. Doordat ze een positieve ingesteldheid hebben ten opzichte van het bedrijf, zullen werknemers ook geneigd zijn om langer bij dat bedrijf te blijven en zullen ze ook meer toewijding hebben aan hun job. 

Wanneer bedrijven belang hechten aan het leven van mensen buiten de muren van het kantoor, is er vaak een positievere werksfeer en komen de werknemers gemotiveerd en productief naar kantoor. Ook hun creativiteit wordt hier sterk door gestimuleerd. Werknemers willen hun werk beter doen, en gaan origineler en creatiever denken wanneer het aankomt op ideeën en het oplossen van bepaalde problemen. Om een dergelijke ingesteldheid teweeg te brengen, heeft het bedrijf Lidl bijvoorbeeld als doelstelling om in 2020 de beste werkgever binnen de Belgische retail te zijn. Sinds 2017 krijgt elke weknemer van Lidl een ontwikkelingsgesprek, en tegen 2020 wil Lidl een gezondheidscijfer van 95% behalen met betrekking tot de gezondheid van medewerkers. 

De positieve impact van CSR is dus overduidelijk. Is dit ook een omgeving waar jij graag in wil werken? Neem dan zeker eens een kijkje bij de vacatures van Ontex of Lidl. 

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid