Jong en gewild maar honkvast: junior consultants aan het woord | Student Life | Student.be

Jong en gewild maar honkvast: junior consultants aan het woord

Getuigenissen van junior consultants in de IT-wereld

We vroegen het aan vijf jonge mensen uit het Java-team die sinds een jaar vast in dienst zijn bij Realdolmen. Ze begonnen allemaal als stagiair en bleven na het doorlopen van het acADDemICT-traject gezellig bij ons. We spraken met Cédric Debot, Ruben Walraevens, Valon Xhafa, Simon Pollé, Jef Anthonissen en David Hemmerijckx (Java-stagecoördinator) en zij vertelden ons over hun begeerlijkheid, het belang van cafés en het nut van opgelegde doelen.

Eerst en vooral, hoe hebben jullie de stage en dus jullie eerste kennismaking met Realdolmen ervaren?

“We zaten allemaal, buiten Cédric, in dezelfde groep. Er ontstond meteen een leuke sfeer en we hielpen elkaar waar nodig. Al het materiaal dat we nodig hadden, was beschikbaar en we werkten vrij, op ons eigen ritme, aan oefeningen. De stageopdracht mocht je (volgens beschikbaarheid) zelf kiezen en het was een duidelijke to-the-point oefening. Ongeveer om de week kwam er een stagebegeleider langs omde status te checken. Dat vonden we genoeg, zo leerde je immers om je eigen plan te trekken. In principe zijn de begeleiders altijd bereikbaar maar doordat ze niet 24 op 7 naast ons zaten, waren we toch eerst op onszelf aangewezen. Dat gaf een boost aan onze zelfstandigheid want bij een moeilijkheid gingen we eerst zelf op zoek naar een oplossing in plaats van meteen hulp in te roepen. Door je vraag voor te bereiden, vind je vaak al de oplossing.”

“Aangezien we veel tijd hebben doorgebracht binnen de muren van Realdolmen hebben we tijdens onze stage ook het bedrijf zelf goed leren kennen. We konden de cultuur opsnuiven en leerden ook heel wat andere collega’s kennen tijdens bijvoorbeeld een Java-café. Dat is een informele drink voor alle Java-collega’s en daar mochten de stagiairs blijkbaar ook niet bij ontbreken. Door rond te lopen in het bedrijf krijg je heel goed mee wat voor sfeer er hangt en hoe de mensen met elkaar omgaan. Zo merkten we dat iedereen aanspreekbaar is, ook de mensen die niet perse voor je instaan. We werden tijdens onze stageperiode gewoon behandeld als collega’s, iets wat niet altijd vanzelfsprekend is.”

Jullie kregen allemaal het voorstel om in een acADDemICT-traject te stappen. Hadden jullie dat verwacht?

“Het contractvoorstel voor een acADDemICT-traject kwam bij ons allemaal tijdens de stage al. We hadden niet verwacht dat het voorstel al tijdens onze stage zou komen, misschien wel erna maar niet zo snel. Uiteraard is dat een mooie kans die je met twee handen grijpt. Nog voor we ons officiële diploma hadden behaald, waren we zeker van een vaste job. De vakantieperiode van drie maanden tussen onze stage en het begin van het traject was de meest zorgeloze ooit, we konden het maximum uit de vakantie halen aangezien we geen tijd meer moesten spenderen aan het zoeken van een job.”

David legt uit dat de stages zo zijn ingericht dat tijdens zo’n periode meteen duidelijk wordt wat voor potentieel iemand bezit. “Gezien de war for talent laten we de kans dan ook zeer zelden onbenut om iemand een mooi voorstel te doen. Het is wel de bedoeling dat iemand zich bewijst tijdens een stage, ze moeten eerst iets van zichzelf geven voor ze iets aangeboden krijgen.”

Hoe kijken jullie terug op het eerste jaar werken, wat is er bijgebleven?

“Tijdens het eerste jaar liggen de doelstellingen, waar je naartoe werkt, vast. Daarna kan je zelf aangeven waar je naar toe wil en ben je volledig vrij om je verdere pad uit te stippelen. We zijn blij met die vastgelegde doelstellingen, het geeft een eerste milestone aan en schetst een horizon waar het landschap van uitdagingen in je eerste jaar nogal flou kan zijn. Het voorbije jaar hebben we ons, naast het werk bij klanten, vooral gericht op het behalen van twee verplichte certificaten. Het zijn certificaten die basiskennis behandelen, het is een absolute must-have. Realdolmen stelt al het materiaal beschikbaar dat je nodig hebt om te kunnen studeren, het studeren zelf gebeurt na de uren. Zoals gezegd zijn er twee verplicht binnen het jaar maar je mag zelf een tempo kiezen, aangepast aan eventuele andere tijdsbestedingen na de uren. Aangezien de certificaten over basiskennis gaan is het eigenlijk ook een investering in jezelf. Daarnaast staat het ook goed bij klanten want niet elk bedrijf stelt die doelstelling voor z’n juniors. Op die manier zetten we één van onze zes waarden - we leveren vakmanschap - op een zichtbare manier om in de praktijk.”

“Wij zorgen altijd voor alle bagage die nodig is om een bepaalde job uit te voeren. Vanuit Realdolmen evalueren we regelmatig welke certificaten of trainingen onze mensen op hetzelfde niveau houden als de snel evoluerende IT-wereld. Soms geven we zelfs coaching op maat. Als we merken dat er hier of daar bijschaving nodig is, ondernemen we stappen om het kennisniveau op de juiste hoogte te krijgen.” duidt David.

Jullie werken allemaal extern bij klanten. Hoe ervaren jullie die letterlijke en figuurlijke afstand tussen jezelf en het Realdolmen-moederschip?

“We worden wekelijks of zelfs dagelijks bestookt met allerhande jobaanbiedingen, juniors blijken een gemakkelijk en aantrekkelijk doelwit. Iemand van ons kreeg zelfs eens een gepersonaliseerd filmpje toegestuurd op basis van z’n LinkedInpagina, dit om aan te geven hoe ver ze soms gaan. Toch blijven we bij Realdolmen, we zijn hier thuis sinds onze stage. Dat gevoel, dat we hier willen blijven, geeft al goed aan dat er van een afstand tussen ons en Realdolmen geen sprake is.”

“Realdolmen gelooft al in ons sinds onze stage, het absolute nulpunt van onze carrière. We werden tijdens het eerste jaar uitgedaagd om onszelf verder te ontwikkelen en vanaf nu pikken we alle kansen eruit die ons aanspreken. Het mooiste daarbij is dat we weten dat we daarin gesteund zullen worden, gekoesterd in al onze jeugdige eigenwijze zelfstandigheid."

De Academy voor ICT Addicts (acADDemICTs) van Realdolmen is niet enkel ontworpen voor Java-Developers. Je kan hier ook terecht als .NET Developer, als Business & Functional Analyst, als Salesforce Consultant en zelfs nog enkele andere functies. Een hoogstaand en intensief trainingsprogramma is wat ze aanbieden, jij moet enkel een passie voor ICT meebrengen en de motivatie om te blijven leren. Meer over het acADDemICTs programma vind je hier!

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid