Keuzestress: ga ik voor een opleiding aan een Hogeschool of aan een Universiteit? | Student Life | Student.be

Keuzestress: ga ik voor een opleiding aan een Hogeschool of aan een Universiteit?

hogeschool of universiteit

Je hebt recent je diploma van het secundair onderwijs op zak, dat verdient een dikke proficiat! Nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk: het studentenleven.  Maar dat betekent ook dat je een van de belangrijkste keuzes uit jouw leven moet maken: wat ga ik studeren en aan welke onderwijsinstelling? Geen gemakkelijke keuze, want er is gewoonweg een héél groot aanbod. In dit artikel proberen we je alvast een handje te helpen bij deze belangrijke stap in jouw leven!

Hogeschool of Universiteit – hoe maak ik die keuze?

Zoals je waarschijnlijk wel al weet, gaat het bij een hogeschool om professionele bacheloropleidingen, terwijl universiteiten academische bachelor- en masteropleidingen aanbieden. Om de keuze tussen beide te maken, raden we je aan om even stil te staan bij jezelf als persoon. Vertrek je graag vanuit een sterke theoretische basis en ben je iemand die graag alles tot op de bodem uitspit? Dan kan een universitaire opleiding de juiste keuze zijn. Zet je liever de theorie meteen om in de praktijk en leer je het liefst van al bij door zelf zaken te doen? Dan kies je misschien beter een professionele bacheloropleiding. 

Jammer genoeg heerst er vandaag nog steeds een cliché rond dit topic: “Een universiteit is beter dan een hogeschool”. Tot op vandaag de dag zijn nog veel mensen overtuigd dat universitaire opleidingen veel beter zijn, en dat je daarom dus maar beter naar een goede universiteit gaat. Tal van ouders pushen hun kinderen nog steeds richting een masteropleiding, omdat dat nu eenmaal meer status met zich meebrengt. Fout, fout, fout en nog eens fout! Laat je niet meeslepen in dit verhaal en kies een opleiding die je echt met volle goesting wil doen, of het nu aan een hogeschool is of aan een universiteit!

Ik weet het écht niet, wat nu?

Als je de keuze niet alleen kunt maken, dan is het altijd goed om eens raad te vragen aan je vrienden en familie, de mensen die jou het beste kennen. Zij kunnen vrij goed inschatten waar je goed in bent en weten meestal ook waar jouw interesses liggen. Lukt het nog steeds niet om een keuze te maken, dan kan je altijd bij de studiebegeleiders van de verschillende onderwijsinstellingen langsgaan. Zij zijn er om jou met raad en daad bij te staan en zullen jou met veel plezier helpen de juiste keuze te maken!

Of je nu voor een opleiding aan een hogeschool of aan een universiteit kiest, het belangrijkste is dat je voor een opleiding kiest die je écht graag wil doen, want zo verhoog je ook al meteen je slaagkansen! Student.be wenst je alvast veel succes én plezier tijdens het studentenleven! 

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid