REEKS – “GROENE ONDERNEMERS” Een ontmoeting met Delphine van Eat’s Local | Student Life | Student.be

REEKS – “GROENE ONDERNEMERS” Een ontmoeting met Delphine van Eat’s Local

Anders handelen om een verschil te maken en een duurzame toekomst te garanderen. Het blijft niet langer bij ideeën, maar het is een kwestie van actie geworden. Dat blijkt uit de vele initiatieven die enerzijds bijdragen aan de ecologische transitie en anderzijds meehelpen met de opbouw van de wereld van morgen.  

Terwijl er via de Europese Green Deal gestreefd wordt naar een klimaatneutraal Europa tegen 2050, ontstaan er steeds meer start-ups die actief zijn op het gebied van ecologie en duurzame ontwikkeling. We laten drie jonge ambitieuze ondernemers aan het woord. 


Eat's Local, De band tussen produceten en consumenten herstellen

De pitch

Vind je het ook niet kunnen dat voedingsmiddelen eerst de hele wereld rondgaan vooraleer ze in je bord terechtkomen? Eat’s local gaat langs bij Belgische boeren en leveren vervolgens hun producten af bij je thuis of bij een afhaalpunt. 

De onderneemster

Delphine groeide op in Waals-Brabant, in een gezin waar iedereen bezig was met luchtvaart. Haar familie doet het grootste deel van hun boodschappen bij de boeren in de buurt, dus rechtstreeks van de producent. De familie van Delphine hecht veel belang aan de kwaliteit van hun eten, maar ze waren zich totaal niet bewust dat hun aanpak ook een duurzame dimensie had.  

Delphine studeerde bio-ingenieurswetenschappen aan de universiteit van Louvain-La-Neuve, waar ze zich specialiseerde in milieuzorg. Tijdens haar studies leerde ze meer over onderwerpen als agrovoedingssystemen en begon ze de wereld waarin ze leefde in vraag te stellen.

Het project

Net afgestudeerd en vol idealen gaat Delphine op zoek naar haar eerste job. Ze beseft al snel dat de meeste jobs in de voedingsindustrie vooral te vinden zijn bij grotere bedrijven waarmee ze niet dezelfde waarden deelt op vlak van: biologische voeding, lokaal eten, eerlijke handel ...  

Nostalgisch denkt Delphine terug aan haar kindertijd: shoppen bij de lokale boeren. En zo werd het concept van Eat’s local geboren! Het idee is heel eenvoudig en speelt in op de vraag van zowel de consument als de producent: hun band herstellen. Eat’s Local schept op die manier een relatie met het voedsel dat we op ons bord krijgen.  

Tussen het idee dat in mei 2019 ontkiemde en het bedrijf dat in augustus 2020 officieel werd gelanceerd, groeide haar team. Ze staan nu met z’n drieën aan het hoofd van de start-up. Delphine kan rekenen op de hulp van een advocaat en een voormalig marketingdirecteur. Hun gemeenschappelijke idealen brachten hen samen als team. 

De punchline

“Ons project gaat verder dan louter duurzame ambitie. Ons bedrijf wil ook een band scheppen tussen de producenten en de consumenten.”  

Wat heeft de Green Deal hiermee te maken?  

Delphine weet wat de Europese Green Deal inhoudt, maar ze heeft het ongelofelijk druk met haar start-up waardoor ze nog niet de tijd heeft gehad om zich er meer over te informeren. Ze is van mening dat het een goed initiatief is dat iedereen moet steunen. Het is ongelofelijk goed nieuws dat Europa de duurzaamheidskwestie aanpakt. Ze hoopt dat de Europese Green Deal circulaire economie en lokale consumptie een prominente plek geeft!     


In dezelfde reeks… 

Elias van GIVEACTIONS – Jouw dagelijkse impact op de planeet 
Maarten en Koen van FOR GOOD – De app die je ecologische voetafdruk meet en compenseert 

Gerelateerde vacatures

 • 2021-06-01
  =job.status_text

  Equipier au sol

  SPRL PEARL BALLOON Studentenjob
  1490 COURT ST ETIENNE
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
 • =job.status_text

  Kelner jobstudent (m/v)

  De Zes Bochten Studentenjob
  8300 Knokke-Heist
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid