REEKS – “GROENE ONDERNEMERS” Een ontmoeting met Maarten van For Good | Student Life | Student.be

REEKS – “GROENE ONDERNEMERS” Een ontmoeting met Maarten van For Good

Anders handelen om een verschil te maken en een duurzame toekomst te garanderen. Het blijft niet langer bij ideeën, maar het is een kwestie van actie geworden. Dat blijkt uit de vele initiatieven die enerzijds bijdragen aan de ecologische transitie en anderzijds meehelpen met de opbouw van de wereld van morgen.  

Terwijl er via de Europese Green Deal gestreefd wordt naar een klimaatneutraal Europa tegen 2050, ontstaan er steeds meer start-ups die actief zijn op het gebied van ecologie en duurzame ontwikkeling. We laten drie jonge ambitieuze ondernemers aan het woord. 


For Good, de app die je ecologische voetafdruk meet en compenseert

De pitch

De For Good app helpt je om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Het doel is om CO2-neutraal te zijn (of toch bijna)! Hoe werkt het? De app berekent je voetafdruk en vertelt je wat je kan doen om die te verkleinen.  

De app is heel eenvoudig in gebruik: 1. Zij legt uit wat CO2-uitstoot is (op een interactieve manier!); 2. Je vult je gegevens in; 3. Elke dag krijg je tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen zonder al te veel moeite te doen.
 

De ondernemers

Maarten en Koen zijn jeugdvrienden. De afgelopen jaren hebben ze geprobeerd hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Nadat Koen afstudeerde in handelsingenieur en Maarten in architectuur, bundelden ze hun krachten om van hun passie voor het milieu hun beroep te maken.


Het project

“Ik wil graag mijn ecologische voetafdruk verkleinen, maar ik weet niet hoe ik het moet aanpakken of wat ik moet doen.” Die woorden hadden Koen en Maarten al honderden keren gehoord. Het is dan ook datgene wat de doorslag gaf om hun For Good app te lanceren in 2013.  

Met For Good willen de twee ondernemers aantonen dat er ook eenvoudige manieren zijn om je ecologische voetafdruk te verkleinen, zonder dat je enorme opofferingen moet maken. 

De punchline

“Als iedereen leefde zoals de gemiddelde Belg, dan hadden we vier planeten nodig om ons te kunnen bedienen.”

Wat heeft de Green Deal hiermee te maken?  

Onze twee vrienden volgen de Europese Green Deal op de voet. Ze maken deel uit van verschillende consortia die door bedrijven en universiteiten worden gecoördineerd teneinde het project in te planten. For Good speelt telkens de rol van duurzame start-up in die consortia.

Maarten is van mening dat de Green Deal in de eerste plaats bedoeld is om de Europeanen ervan bewust te maken dat alle kleine beetjes helpen, zowel individuele als collectieve, in deze race tegen de klimaatverandering. Het is de bedoeling om een manier te vinden waarop we allemaal samen onze levenswijze geleidelijk aan veranderen en de becijferde doelstellingen van de Europese Commissie bereiken.


In dezelfde reeks… 

Delphine van EAT’S LOCAL – De band tussen producenten en consumenten herstellen
Elias van GIVEACTIONS – Jouw dagelijkse impact op de planeet

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Kelner jobstudent (m/v)

  De Zes Bochten Studentenjob
  8300 Knokke-Heist
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
 • =job.status_text

  hulp op de werf

  Atelier Allerhanden Studentenjob
  2430 Laakdal
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid