Rode Neuzen Dag: actie's met BV's voor het goede doel | Student Life | Student.be

Rode Neuzen Dag: actie's met BV's voor het goede doel

Rode Neuzen DagJe kan er haast niet naast kijken. Op de sociale media, het nieuws, op affiches langs de straten en zelfs op de Hogescholen en Universiteiten kom je ze tegen: De Rode Neuzen voor de Rode Neuzen Dag! (Heuh? Rode Neuzen Dag?) VTM, QMusic en Belfius-bank organiseerden vorig jaar de eerste editie van Rode Neuzen Dag. Maar wat is dit precies? En waarom krijgt het zoveel aandacht?

Ontstaan

We voelen ons allemaal wel eens down, ongewild of eenzaam. Niets om ons zorgen over te maken want deze gevoelens gaan weer weg. 1/5 van ons blijft kampen met deze gevoelens tot ze er niet meer zonder professionele hulp door geraken. Dit wil zeggen dat in een gemiddelde klasgroep in het Hoger onderwijs van 80 studenten, 16 daarvan psychische problemen hebben. Vaak is er niet genoeg professionele begeleiding en/of opvang voor deze jongeren waardoor hun probleem alleen maar erger wordt en het tot ernstige gevolgen leidt zoals depressie, suïcidale gedachten, …

 

Rode NeuRode Neuzen Dagzen?

In de Verenigde Staten hebben ze Red Nose Day, een inzamelingsactie van Comic Relief voor kinderen in nood over de hele wereld. De Rode Neus geeft kinderen een goed gevoel omdat ze dit linken aan het circus.

In België vonden ze dit een leuk initiatief om mee aan de slag te gaan. Alleen werd de doelgroep herschikt naar jongeren met psychische problemen. Vaak worden ze niet gezien of niet serieus genomen omdat ze nog jong zijn en op zoek zijn naar hun identiteit. Het is een fragiel onderwerp die zich nog in een taboesfeer bevindt waardoor mensen het moeilijk  vinden om hierover te praten. Hierdoor worden ze niet gehoord en krijgen ze niet de nodige hulp. Rode Neuzen Dag organiseert acties met Bekende Vlamingen zoals de veertig uur lange marathonuitzending op QMusic of de 188 kilometer lange sponsortocht in de Duitse gemeente Neuss (2015). Door hiermee in de media te komen bereiken ze veel mensen die een bedrag kunnen doneren. De opbrengst gaat volledig naar een betere opvang voor deze specifieke jongeren.

Ook scholen, hogescholen en universiteiten nemen het heft in handen en organiseren ludieke activiteiten om geld in te zamelen. Daarmee sensibiliseer je en verbreek je tegelijk het taboe dat rond dit thema bestaat. Voel je je geroepen om ook de handen uit de mouwen te steken? Klik dan op onderstaande link voor meer info: http://acties.rodeneuzendag.be/.

 

Deniza Miftari

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid