Sneller aan de slag dankzij een stage na afstuderen? | Student Life | Student.be

Sneller aan de slag dankzij een stage na afstuderen?

Sneller aan de slag dankzij een stage na afstuderen?Je hoort mensen weleens zeggen dat ze meer geleerd hebben in hun eerste maand op de werkvloer dan gedurende de drie, vier of vijf jaar die ze aan de universiteit doorbrachten. Oké, misschien is dat wat overdreven, maar zit er geen kern van waarheid in? Dat je meer leert als je je vak in de praktijk toepast?

Een stage is sowieso een bijzonder waardevolle ervaring. Als je tijdens je studies geen kans had om bij een bedrijf stage te lopen, kun je overwegen om een stage na je afstuderen te doen. Hoewel zo’n stage geen zaligmakend wondermiddeltje is om je carrière te kickstarten, kan het je wel dat noodzakelijke duwtje in de rug geven.

 

Welke voordelen biedt een stage na het afstuderen?

Als je ogen gericht zijn op een welbepaalde droomjob – misschien weet je zelfs al bij welke organisatie je aan de slag wil? – lijkt een stage misschien niet zo zinvol. Want is een stage na het afstuderen eigenlijk wel een echte job? Om deze redenen raden wij het alvast wél aan:

 • Je vult je theoretische kennis aan met on-the-job training. Niet alleen maak je kennis met het ritme van een vaste job, je moet ook verantwoordelijkheden dragen. Misschien wel het belangrijkste van al: je leert aspecten van je droomberoep kennen waar je tot dan wellicht nog niet had bij stilgestaan.
 • Je zet je eerste stapjes in de wereld van networking. De professionals die je tijdens je stage ontmoet, bewijzen later gegarandeerd hun nut. En misschien hou je er zelfs toffe vrienden aan over!
 • Je wordt een geloofwaardigere kandidaat. Net afgestudeerde sollicitanten worden niet altijd even serieus genomen. Eenmaal je een sollicitatieprocedure hebt meegemaakt en ergens enkele maanden hebt gewerkt, weet je beter hoe je jezelf moet verkopen in je volgende sollicitatiegesprek.

Alles samengenomen kunnen we stellen dat je dankzij een stage méér kans maakt om ergens aangenomen te worden. Je toont je bereidheid om te werken en bij te leren, hebt praktijkervaring én kent het wereldje. Dat moet gewoon een positief effect hebben op je slaagkansen!

 

Aandachtspunten!

Helemaal overtuigd van het nut van een stage na je laatste examens? Hold your horses, want niet alle stages leveren dezelfde mogelijke voordelen op. Net zoals voor een studentenjob geldt, werkt een stage pas in je voordeel als ze aansluit bij het beroep dat je daarna wil uitoefenen. Of … als ze je waardevolle ‘soft skills’ bijbrengt natuurlijk! Durf dus kieskeurig te zijn en ga bewust voor stages in de juiste sector of stages waarbij je dezelfde vaardigheden kunt aanwenden.

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Sales Internship

  stanley Stella Stage
  1040 Etterbeek
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Stage Commercial

  Kami Store Stage
  1070 Anderlecht
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid