Een specialisatiejaar om jezelf van de anderen te onderscheiden en de ideale eerste job te vinden. | Student Life | Student.be

Een specialisatiejaar om jezelf van de anderen te onderscheiden en de ideale eerste job te vinden.

Wat als een specialisatiejaar je de kans zou bieden jezelf te onderscheiden en een passende eerste job te vinden?
één extra jaar studeren

 

Gefeliciteerd! Je bent net geslaagd voor je laatste examen, hebt zopas je eindwerk verdedigd en staat op het punt je Master diploma binnen te halen! Je mag trots zijn, het is namelijk het resultaat van vele inspanningen dat je mooie toekomstperspectieven biedt, te beginnen met een eerste job.

Maar het is niet altijd even eenvoudig. In werkelijkheid vinden weinig afgestudeerden na hun studies het professioneel project waarop ze hadden gehoopt... En misschien ben jij daar wel een van. Zo ja, kan je dit op drie verschillende manieren aanpakken:

Doorgaans zullen de meesten op zoek gaan naar werk, vaak voorafgegaan door een of meerdere stages in de hoop zo een eerste job te strikken in lijn met hun competenties en ambities. Het kan soms een moeilijke zoektocht blijken die kan leiden tot ontgoochelingen, maar wie goed zoekt zal uiteindelijk altijd iets vinden!

Een andere aanpak is de transitieperiode tussen studies en werk te gebruiken om bepaalde dromen te realiseren: de wereld ontdekken, een sportief of humanitair project begeleiden, een eigen zaak starten… Al bij al is dit momentum vaak perfect voor dit soort avonturen.

Tot slot beseffen sommigen dat hun zuurverdiende diploma noch volledig aan hun eigen verwachtingen beantwoordt, noch aan de verwachting van de bedrijven waarvoor ze zouden willen werken. Ze begrijpen dat hun tot dusver afgelegde parcours hen niet voldoende onderscheidt in de ogen van werkgevers die hen interesseren of ze voelen zich nog niet volledig klaar om de uitdagingen van het professionele leven aan te gaan. Dikwijls twijfelen ze tussen verschillende richtingen waarvan ze niet alle belangrijkste vereisten in de vingers hebben. Bij elk interview komen ze verschillende kandidaten tegen met een gelijkaardige CV en hetzelfde verhaal. Het is duidelijk niet eenvoudig om zich te onderscheiden zonder extra-curriculaire ervaringen of uitzonderlijke resultaten.

Om specifiek aan de noden van deze laatste groep studenten te beantwoorden, hebben hogescholen en universiteiten verschillende bijkomende masteropleidingen (manama’s) ontwikkeld: eenjarige masters, specialisatiemasters, advanced masters enz. Deze bieden de mogelijkheid om bijkomende kennis op te doen en zo je CV uit te bouwen. Dit is cruciaal als je je wil heroriënteren of je mogelijkheden wil uitbreiden. Vele programma’s leggen ook de focus op de ontwikkeling van je competenties (soft skills) en begeleiden je naar een professioneel project dat aan je verwachtingen voldoet. Dit luik is fundamenteel als je voelt dat je eerste Master je niet voldoende heeft voorbereid op het professionele leven.

Het ultieme doel van deze postgraduaten bestaat erin je aantal carrièremogelijkheden exponentieel te doen toenemen en je de kans te bieden om te kunnen kiezen evenals gekozen te worden door een aantrekkelijke werkgever.

En de formule is fantastisch! Meer en meer studenten kiezen voor een bijkomend studiejaar en hun daaropvolgend parcours blijkt vaak verbazend en verrijkend. De overgrote meerderheid vindt na deze manama eindelijk zijn weg en dus vaak een eerste motiverende job.

Vier vragen om je te stellen bij het kiezen van een specialisatiemaster

Ben ik bereid me een bijkomend jaar te wijden aan een opleiding?

Verstevigen de vakken mijn profiel?

Word ik goed voorbereid op het professionele leven?

Biedt het programma me kansen in jobs die ik echt ambieer?

Als de perspectieven van een manama je interesseren, biedt Solvay Brussels School of Economics & Management je vijf innovatieve programma’s aan, gespecialiseerd in innovatie, strategie, ondernemerschap, financiële markten, financiële wiskunde en creativiteit & marketing. Ontdek ze op www.am.solvay.edu.

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid