Stage na mijn studie? Waarvoor dient een beroepsinlevingsstage (BIS)? | Student Life | Student.be

Stage na mijn studie? Waarvoor dient een beroepsinlevingsstage (BIS)?

Een stage na je studie is leuk én leerzaam. Op deze manier kun jij je optimaal voorbereiden op de arbeidsmarkt. Een betaalde stage na je studie wordt ook wel een beroepsinlevingsstage (BIS) genoemd.

Een stage na je studie is leuk én leerzaam. Op deze manier kun jij je optimaal voorbereiden op de arbeidsmarkt. Een betaalde stage na je studie wordt ook wel een beroepsinlevingsstage (BIS) genoemd. De stage na je studie stond eerder bekend als een beroepsinlevingsovereenkomst (BIO). Maar wat betekent dit eigenlijk en waarvoor dient deze overeenkomst? In dit artikel leggen we het je uit.

Wat is een beroepsinlevingsstage?

Een BIS is een overeenkomst op vrijwillige basis tussen jou en de werkgever. Het geeft je de zekerheid dat de stage na je studie aansluit bij je opleiding. Zo word je binnen de betreffende onderneming optimaal voorbereid op het bedrijfsleven waarin jij je straks begeeft. Je doet ervaring op in de praktijk zodat je precies weet of deze branche past bij wat je zoekt. De BIS moet voor aanvang van de stage worden opgesteld en moet daarnaast een aantal verplichte punten bevatten.

Een aantal voorbeelden: de locatie waar de stage plaatsvindt, de looptijd en de overeengekomen vergoeding voor de stage. Hoewel dit geen officieel salaris betreft, betaalt de werkgever jou toch een vergoeding. Deze is vastgesteld op een minimum van € 796,90 bij een leeftijd van 21 jaar.

Waar moet je op letten?

Als je een stage na je studie wilt volgen op basis van een beroepsinlevingsstage, moet de stage aan bepaalde eisen kunnen voldoen. Zo kom je bijvoorbeeld niet in aanmerking voor een BIS als de stage toebehoort aan het kunnen uitvoeren van vrije beroepen. Hierbij kun je denken aan een stage voor de opleiding tot advocaat.

Als de duur van de stage wordt bepaald door de overheid kom je niet in aanmerking voor een beroepsinlevingsstage. Bijvoorbeeld als de stage verbonden is aan een diploma. Wanneer je binnen een arbeidsovereenkomst activiteiten uitvoert ten bate van je opleiding, vervalt het recht op een BIS.

Een BIS moet tevens een opleidingsplan bevatten welke de goedkeuring van het VDAB moet wegdragen. Dit voorkomt dat de overeenkomst gezien wordt als arbeidscontract terwijl deze alleen bedoeld is om jou een praktische opleiding te bieden binnen een onderneming. Alvast een kijkje nemen bij de stage opportuniteiten? 

Gerelateerde vacatures

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid