Starten als Project Engineer in project management | Student Life | Student.be

Starten als Project Engineer in project management

 Wil jij een Project Engineer worden? In dit artikel lees je wat er van je verwacht wordt, en hoe jij aan de slag kan als Project Engineer in de project management.

Een project leiden klinkt erg leuk, maar ben jij er klaar voor? Wil jij een Project Engineer worden? In dit artikel lees je wat er van je verwacht wordt, en hoe jij aan de slag kan als Project Engineer in de project management.

Wat doet een Project Engineer?

Een Project Engineer is een veel voorkomende rol, die erg belangrijk is bij veel bedrijven. Het is iemand die instaat voor het plannen en beheren van projecten van verschillende groottes. Hij zorgt ervoor dat de projecten binnen het juiste tijdskader afgewerkt worden, en dat het budget niet overschreden wordt. Dit doet hij onder meer door te onderhandelen met leveranciers en door de juiste werknemers aan te nemen, om zo de gepaste combinatie van diensten bij elkaar te brengen. De Project Engineer houdt hierbij steeds rekening met de doelstellingen die door de klant gemaakt worden, want de klant is natuurlijk koning!

Hoe ziet de job eruit?

Je werkuren zijn sterk afhankelijk van het project waar je aan werkt. Ben je dicht bij een deadline? Dan zal je langere uren moeten maken, tenzij je natuurlijk uitblinkt in plannen! Zijn er onvoorziene problemen? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk de planning aan te passen, en dit ook te communiceren aan de klant. De uren kunnen dus variëren, maar in principe kan het een 9-to-5-job zijn.

Het project bepaalt ook sterk of de job zich op kantoor afspeelt, of buitenshuis. Als je een project leidt op een bepaalde site, zal je daar aanwezig moeten zijn. Leid je een project bij je eigen bedrijf, met een team van het bedrijf, dan zit je waarschijnlijk vaak op kantoor. In ieder geval zal je als Project Engineer regelmatig meetings hebben, zowel met je eigen teams als met de klanten.

Hoe kan jij deze job krijgen?

Als Project Engineer voor ingenieurs-projecten is technische kennis enorm belangrijk. Je zal met gespecialiseerde software overweg moeten kunnen om je project op te volgen. Wanneer zich problemen voordoen, moet de Project Engineer actief betrokken kunnen zijn bij het zoeken naar oplossingen door een goede kennis te combineren van zowel de technische kant als de zakelijke. Veel Project Engineers in deze sector hebben een diploma, postgraduaat of certificaat behaald in ofwel ingenieurswetenschappen of in projectmanagement. Sommigen rollen in het vak door ermee in aanraking te komen via andere functies, maar dit is nogal moeilijk als je pas afgestudeerd bent. Cyclops, een ervaren bedrijf in project management, is momenteel echter op zoek naar jonge starters om aan industriële projecten te werken. Met de juiste begeleiding kan jij in no-time uitgroeien tot een volwaardige Project Engineer! 

Wil jij je al wat voorbereiden op deze job? Veel Project Engineers werken volgens een bepaalde methodologie tijdens hun projecten. Deze wordt vooral gebruikt om een project op te delen in bepaalde fases en om de voortgang op te volgen. Twee veelgebruikte methodologieën zijn onder andere PRINCE2 en PMBOK. Hier kan jij je in ieder geval al over inlezen voor je op sollicitatie gaat.

Denk jij dat deze job een mooi begin van je carrière zou zijn? Bekijk dan zeker de onderstaande vacature, en wie weet hoor jij binnenkort bij het team van Project Engineers bij Cyclops!

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Project Engineer

  Cyclops Startersjob
  2800 Mechelen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid