Studentenjobs: vanaf 1 januari 2017 mogen studenten 475 uren aan de slag gaan | Student Life | Student.be

Studentenjobs: vanaf 1 januari 2017 mogen studenten 475 uren aan de slag gaan

Op 11 oktober 2016 werd een wetsontwerp ingediend om het quota van 50 dagen studentenarbeid met voordelige solidariteitsbijdragen om te zetten in 475 uren. Voordelige solidariteitsbijdragen wil zeggen dat een werkgever geen normale Rijksdienst voor Sociale Zekerheid bijdrage moet betalen op een student. Deze aanpassing maakt het voor de werkgever mogelijk om een aangifte voor studentenarbeid in uren te doen in plaats van in dagen. Ariane Coryn, HR Solutions Partner bij Solvus, kan me hier wat meer over vertellen.

In regel gaat het om maximum 8 uur per dag in een zesdaagse werkweek en 9 uur per dag in een vijfdaagse werkweek. Per week geldt een maximum van 40 uur. Er bestaan wel uitzonderingen in verschillende sectoren. “Kortom vroeger had een student 50 dagen die hij als jobstudent kon werken of kon een werkgever iemand voor 50 dagen inschakelen als jobstudent, maar als hij geen volledige dag werkte, dus maar 4 uur in plaats van 8 uur, was hij een halve dag kwijt. Hierdoor waren er heel wat studenten die geen jobs aannamen als ze geen volledige dag moesten werken. Dus zowel voor student als werkgever was dit nadelig, nu is dit omgezet naar uren”, aldus Ariane.

"Als een student geen volledige dag werkte, dus maar 4 uur in plaats van 8 uur, was hij een halve dag kwijt"

Vanaf 1 januari 2017 geldt de nieuwe regeling en mogen studenten 475 uren aan de slag gaan. Bovendien kunnen studenten en werkgevers daardoor meer flexibiliteit aan de dag leggen en zal het systeem ook correcter zijn. Ook houdt de nieuwe telling rekening met de realiteit dat veel studenten seizoensjobs uitvoeren. Een werkdag in de horeca of in ander seizoenswerk duurt al gauw langer dan 8 uren. Volgens Ariane zijn er geen nadelen voor de studenten. “Vroeger mocht een student per kwartaal maar maximum 240 uur werken om zijn kindergeld niet te verliezen. Maar met het tellen in dagen was dit niet gemakkelijk, nu gaan we uren moeten tellen en krijgen we dit ook te zien in overzicht student@work en zal dit niet meer voorkomen.”

De student heeft wel nog altijd de optie om meer te werken dan die 475 uur, dat valt onder de naam ‘werkstudent’. “Dan moet zowel de student als de werkgever RSZ betalen zoals bij gewone werknemers. Een werkstudent heeft dan in die situatie het jaar nadien recht op vakantiegeld wat een jobstudent niet heeft. Als hij erop let dat hij niet te veel verdient, dan moet hij ook geen belastingen betalen. Dit is voor hem niet veel verlies ten opzichte van een jobstudent maar voor de werkgever is hij wel stukken duurder.”

“Een werkstudent moet wel rekening houden met het aantal uren dat hij mag  werken zodatzijn ouders geen kindergeld verliezen"

Een vlak dat wel nog gelijk loopt met de jobstudent is het kindergeld. “Een werkstudent moet wel rekening houden met het aantal uren dat hij mag werken zodat zijn ouders geen kindergeld verliezen. Alsook naar verdienste toe als hij nog fiscaal ten laste wil zijn van de ouders.” Op de website student@work vind je informatie over werken als jobstudent. Deze site geeft je de juiste informatie- of helpt je om die te vinden. De website en de toepassing Student@work - 50days zijn een initiatief van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

 

Marie De Brabander

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  E-commerce assistant

  Qualico Studentenjob
  2000 Antwerpen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid