Tips om als student geld te besparen | Student Life | Student.be

Tips om als student geld te besparen

Student zijn is niet goedkoop: denk maar aan de boeken, de huur- en inschrijvingskosten etc. Hoe kan je op het einde van de maand rondkomen en misschien zelfs nog een beetje geld overhouden? Wij geven jullie enkele handige tips!

Koop tweedehandsboeken

Boeken kosten véél geld. Dus is het slim om ze tweedehands te kopen. Meestal zijn er in het begin van het academiejaar tweedehandsverkoopmomenten op de campus. En natuurlijk kan je jouw boeken op het einde van het academiejaar ook doorverkopen.

Sport via hogeschool of universiteit

Ga je vaak naar de sportschool? Kijk dan eerst eens of jouw hogeschool of universiteit kortingen aanbiedt. Dan kan je misschien naar de zumba of fitness gaan tegen een veel lager tarief.

Eet samen met kotgenoten

Sommige studenten krijgen in het weekend een aantal gerechtjes mee van thuis, maar anderen moeten elke dag hun eigen potje koken. Goedkoop is het niet, tenzij je samen eet met andere studenten. Het voordeel is dat je dan voordeelverpakkingen kan kopen én je hoeft minder weg te gooien! Als je niet zo sociaal bent, dan kan je best je eten invriezen als je nog over hebt.

Zorg er ook altijd voor dat je lunch meeneemt naar school. Als je elke dag een broodje moet kopen in de schoolkantine, loopt dit al snel op.

Kies voor een kleiner kot

Elke maand opnieuw moet je de huur betalen van je studentenkamer. Je kan natuurlijk een kot huren in een studentenhuis, maar je kan ook kiezen voor een appartementencomplex. Meestal is de huurkost dan lager dan bij een studentenorganisatie of studentenhuis. En je moet je natuurlijk ook afvragen of je echt wel zo’n groot kot nodig hebt. Je slaapt en studeert er enkel, dus een kleinere studentenkamer is zeker voldoende.

Bij de inrichting van je kot kan je ook geld besparen. Ga vooraleer je spullen koopt eens ten rade bij familie en vrienden, vaak hebben zij nog leuke meubelen en spulletjes staan! Verder zijn de Kringloopwinkel en de Ikea ook een aanrader.

Bespaar op energie

Meer en meer gebeurt het dat de kothuurder ook zelf de energierekening krijgt. Het is niet alleen belangrijk dat je zuinig bent met stroom en gas, maar je moet ook kiezen voor de goedkoopste maatschappij. Onderling kunnen de tarieven namelijk verschillen. Zo kan je tot zo’n 200 euro per jaar uitsparen, wat toch wel de moeite is. Op https://www.aanbieders.be/energie/gas-elektriciteit kan je in detail de tarieven en kortingen uitzoeken.

Bespaar op tv- en internetkosten

Hetzelfde geldt voor tv- en internetkosten: soms moet je als huurder zelf de rekening per maand betalen. Als je beslist om een abonnement aan te gaan met een aantal kotgenoten, kan je zeker wat geld uitsparen. Op https://www.studenteninternet.be/index.php/over/ vind je meer informatie over voordelige groepstarieven voor studenten. En op https://www.astel.be/nl/providers vind je een lijst met alle providers, abonnementen en promoties.

Huur een wasmachine

Een wasmachine is duur. Ofwel neem je al je wasgoed in het weekend mee naar huis of je kan een wasmachine huren samen met andere studenten. Het is goedkoop: huren kan vanaf ongeveer twaalf euro per maand. Bovendien heb je geen onderhoudskosten, je wasmachine wordt gratis gerepareerd.

Pauline Farazijn

Recente koten

  • {{ studentRoom.total_price | number: 0 }}

    {{ studentRoom.title }}

    {{ studentRoom.zip_code }} {{ studentRoom.city }}
    {{ studentRoom.accommodation_type_text }} {{ studentRoom.total_available_rooms }} {{ studentRoom.rent | number: 0 }} huur {{ studentRoom.charges | number: 0 }} extra kosten
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid