Waar kan ik overal een opleiding burgerlijk ingenieur volgen in Vlaanderen? | Student Life | Student.be

Waar kan ik overal een opleiding burgerlijk ingenieur volgen in Vlaanderen?

Opleidingen burgerlijk ingenieur in Vlaanderen

Ga je binnenkort verder studeren en denk je er grondig over na om een opleiding burgerlijk ingenieur te volgen? Twijfel je nog over de universiteit of stad ? Dan is onderstaand overzicht van de verschillende opleidingen aan verschillende universiteiten zeker en vast handig voor jou! Er zijn namelijk tal van mogelijkheden om jezelf om te toveren tot een uitstekend burgerlijk ingenieur. 

Een belangrijk detail: alle onderstaande opleidingen duren vijf jaar. Je volgt telkens eerst een driejarige bacheloropleiding, waarop vervolgens een tweejarige master volgt. 

 1) Universiteit Gent

De UGent is een van de universiteiten die de vijfjarige opleiding burgerlijk ingenieur aanbiedt. Concreet volg je hier eerst de driejarige academische bachelor ‘burgerlijk ingenieur’. Het eerste jaar legt de focus op de algemene vorming, waarna je vanaf het tweede jaar al specifiek kan kiezen tussen verschillende opties (o.a. computerwetenschappen, bouwkunde, elektrotechniek…). Daarop volgt dan de aansluitende tweejarige master waarin je je reeds gekozen specialisatie verder uitbouwt. Interessant om te weten is dat de volledige masteropleiding in het Engels gegeven wordt. Klik hier voor meer informatie. 

 2) Universiteit Hasselt 

Je kan ook een opleiding tot burgerlijk ingenieur volgen aan de universiteit van Hasselt in samenwerking met TU Eindhoven. Concreet volg je dan eerst een bachelor in de wiskunde, chemie of fysica, waarna je doorstroomt naar de masteropleidingen aan de TU Eindhoven. Na de bachelor in chemie kan je dan de master in ‘Chemical Engineering’ volgen. Heb je de bachelor in wiskunde gevolgd, dan volg je de masteropleiding ‘Industrial Applied Mathematics. Als je over een bachelor in fysica beschikt, heb je keuze uit de volgende drie masteropleidingen: Master in Applied Physics, Master in Electrical Engineering en Master in Science and Technology of Nuclear Fusion. Let wel: al deze masteropleidingen zijn dus verbonden aan de TU Eindhoven. Voor verdere details over de opleidingen kan je hier een kijkje nemen. 

 3) Katholieke Universiteit Leuven

De bacheloropleiding in de ingenieurswetenschappen komt vrij goed overeen met de opleiding aan de universiteit van Gent. Opnieuw moet je al vanaf je tweede jaar een specifieke keuze maken (7 opties, zie website). Afhankelijk van die keuze ga je dan ook tijdens de tweejarige masteropleiding dezelfde specialisatie verder uitbouwen. Meer informatie over alle mogelijke keuzes tijdens de bachelor vind je hier.

 4) KULAK 

In samenwerking met de KULeuven kan je ook de eerste vier semesters van de bacheloropleiding (of de eerste twee jaar) in Kortrijk studeren. Concreet heb je hier twee bachelorkeuzes waarmee je kan doorstromen naar de master ingenieurswetenschappen aan de KULeuven: ofwel volg je de bachelor in wiskunde, ofwel de bachelor in fysica. Voor meer informatie kan je hier terecht.

 5) Vrije Universiteit Brussel

Last but not least: de opleiding ingenieurswetenschappen aan de VUB. Het systeem is opnieuw gelijkaardig aan dat van de UGent en de KULeuven. Je kiest tijdens je bachelor een specialisatie, die je dan vervolgens tijdens de masteropleiding verder uitdiept. Voor meer informatie over de verschillende specialisaties kan je hier een kijkje nemen. 

 Heb je een keuze kunnen maken? Dan wenst Student.be jou alvast heel veel succes tijdens de opleiding tot burgerlijk ingenieur! 

 

 

 

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid