Wat als je nog geen idee hebt welke starterjob bij je past? | Student Life | Student.be

Wat als je nog geen idee hebt welke starterjob bij je past?

Om jezelf te oriënteren na je studies kan je een aantal opties overwegen om zo bij de geknipte starterjob voor jou te belanden.

Je bent zo goed als klaar met studeren, en het wordt tijd om een starterjob te gaan zoeken. Maar waar begin je? Welke starterjobs zijn het meest interessant om mee te beginnen? Waar wil je naartoe met je carrière? Het is niet altijd makkelijk om jezelf te oriënteren aan het begin van je professionele leven, vandaar dat we ons best deden je de beste tips te geven om je in de goede richting te sturen.

Leer meer over jezelf

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Wil je een beslissing kunnen maken, dan moet je goed geïnformeerd zijn. Wat doe je graag? Welke waarden vind jij belangrijk op de werkvloer? In welke omgeving zou je graag belanden? Het is soms moeilijk om een goed overzicht te houden van wat jou allemaal aanspreekt. Je kan echter op eigen houtje op zoek gaan naar wat meer verduidelijking over je eigen leven. Alleen als je weet wat je zelf graag wil, kan je hier de juiste job aan koppelen. Student.be heeft net voor dit probleem de Kazi self-assessment tool geïntegreerd op de website. Het gaat hier om een gedetailleerde vragenlijst over bepaalde voorkeuren en vereisten van jouw ideale job, die gelinkt is aan situaties op de werkvloer. Op deze manier krijg je inzicht in wat voor jou de belangrijkste factoren zijn bij het zoeken naar die o-zo-begeerde eerste job. Aarzel niet en doe gewoon de Kazi test hier! Spoiler alert: na een handvol minuten kom je reeds veel meer over jezelf te weten.

Kies voor een carrièrebootcamp

Als je het gevoel hebt dat je teveel in het donker aan het tasten bent, dan kan persoonlijke begeleiding de perfect oplossing zijn. In dat geval kan je beroep doen op carrièrecoaches, die je kunnen helpen jezelf te ontdekken en die aan de hand daarvan het juiste pad uitstippelen om je doelen te bereiken.  Ze geven je inzicht in wie je bent en wat voor jou belangrijk is. Je kan hiervoor onder andere terecht bij First Floor. De persoonlijke loopbaanbegeleiding die zij aanbieden verloopt in combinatie met bootcamps, trainingen of project-consultancy traineeships. Lees hier een persoonlijke getuigenis.

Ga eens langs op een jobbeurs

Een jobbeurs kan een leuk vertrekpunt zijn om je zoektocht te beginnen. Je kan op zo’n beurs namelijk met veel verschillende bedrijven spreken, en op deze manier kan je zien bij wie van hen je het beste gevoel krijgt. Daarnaast hebben deze bedrijven vaak ook verschillende jobs waar je meer uitleg over kan krijgen, dus zorg dat je zeker voorbereid vertrekt. Doe wat opzoekwerk via Google over de bedrijfscultuur en openstaande vacatures, en zorg natuurlijk dat je CV er vlekkeloos uitziet. Voor meer tips met betrekking tot jobbeurzen kan je terecht bij dit artikel.

Kies voor een traineeship

Veel bedrijven bieden op dit moment traineeships voor young graduates aan. Hierbij word je, terwijl je werknemer bent, door een bedrijf opgeleid. Zij investeren op deze manier in jouw talent, in de hoop dat jijzelf en het bedrijf samen kunnen groeien. De opzet is meestal dat je gedurende een bepaalde periode (minimaal ongeveer 6 maanden) in verschillende jobs wordt opgeleid en zo op verschillende afdelingen meedraait. Op deze manier krijg je enerzijds meer inzicht in het bedrijf, en anderzijds meer inzicht in waar je talenten en voorkeuren precies liggen. En als kers op de taart word je er dus zelfs voor betaald! Is dit precies wat jij nodig hebt?  Dan kan bijvoorbeeld het Management Trainee Program van Proximus heel interessant zijn voor jou.

Zoals je kan zien, zelfs als je eventjes compleet vastzit  heb je toch een aantal pistes die je kan verkennen. Laat jezelf vooral niet ontmoedigen en werk stap per stap. Maak voor jezelf uit welke van de bovenstaande ideetjes prioritair zijn, en begin er gewoon aan! Vergeet ook niet dat wij op Student.be ook veel starterjobs plaatsen, je kan ze op deze pagina terugvinden!

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Junior Sales

  Proximus Startersjob
  1030 Brussel
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Junior Functional Analyst

  Proximus Startersjob
  1030 Brussel
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid