Wat houdt de functie van Supply Chain Ingenieur in? | Student Life | Student.be

Wat houdt de functie van Supply Chain Ingenieur in?


Met een diploma als ingenieur heb je aan het eind van je studies veel kansen. Het is dus normaal dat je je een beetje verloren voelt met al deze opties.  Met deze functieomschrijving krijg je alvast een concreter beeld van hoe het is om als ingenieur te werken in de Supply Chain. 

Takenpakket

De Supply Chain Ingenieur (ook wel bekend als logistiek ingenieur) verzorgt het gehele logistieke deel van een bedrijf, van strategie tot operatie.  
De belangrijkste missie is het beheren van de materiaalstromen van de onderneming (goederen, producten, grondstoffen) en de bijbehorende financiële gegevens. Daarnaast staat de Supply Chain Ingenieur ook in voor: 

  • De optimalisatie van de financiën van het bedrijf 
  • Het aannemen van betrouwbare leveranciers die een evenwicht bieden tussen kwaliteit en hoge prijzen 
  • Het toezicht op de voorraden van het bedrijf zodat de materiaalvoorraaden zo efficiënt mogelijk gebruikt worden
  • Het beheer van het distributienetwerk , d.w.z. ervoor zorgen dat de producten op de juiste wijze ontvangen worden

Kortom, de Supply Chain Ingenieur zorgt ervoor dat 3 essentiële doelstellingen voor het concurrentievermogen van een bedrijf bereikt worden: het minimaliseren van de kosten, het verkorten van de levertijden en het beperken van bederfelijke voorraden binnen het bedrijf. Als Supply Chain Ingenieur moet je dus voortdurend de doeltreffendheid van de ingezette logistieke strategie in de gate houden en aanpassingen voorstellen wanneer de vooropgestelde doelstellingen niet bereikt worden.

Plaats in de onderneming en bijbehorende verantwoordelijkheden

Over het algemeen zal een deel van de toeleveringsketen worden toegewezen aan de Supply Chain Ingenieur (aankoop, productie, exploitatie, klantenservice of toezicht op de hele toeleveringsketen). De ingenieur werk hiervoor in een team onder leiding van de Supply Chain Manager. In alle gevallen en zelfs voor een Junior functie zal de logistiek ingenieur beschouwd worden als een tussenpersoon tussen de interne en externe activiteiten van het bedrijf. Hij zorgt voor een goede communicatie tussen interne teams en externe leveranciers.

Hoewel de verantwoordelijkheden variëren van werkgever tot werkgever, is een functie als Supply Chain Ingenieur altijd zeer lonend binnen een bedrijf. Zijn expertise en beslissingen zullen immers gericht zijn op het optimaliseren van de activiteiten van het bedrijf om een concurrentievoordeel ten opzichte van anderen te verkrijgen. Het is zijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de goederen correct bij de eindklant worden afgeleverd met inachtneming van de termijnen, kosten, kwaliteit, veiligheid en milieucriteria.

Studies en opleidingen

Bedrijven geven vaak de voorkeur aan een ingenieursdiploma of een master in een verwant vakgebied. Als de student een meer algemene Master in Management heeft gevolgd, wordt een specialisatie op het gebied van de supply chain meestal aangeboden door het bedrijf. 

Kortom, je moet een technische of economische master behaald hebben, bij voorkeur met een optie in de Supply Chain. Er zijn echter complementaire Masters in de logistiek, zoals de Master in Global Supply Chain Management aan de Antwerp Management School.

De nodige vaardigheden

Voor een Supply Chain Ingenieur deze drie vaardigheden van groot belang:

1. Commercieel communiceren 
Als schakel tussen leveranciers en interne teams moet een Supply Chain Ingineur correct kunnen communiceren met anderen. Ook zijn commerciële vaardigheden belangrijk aangezien de Supply Chain Engineer contracten moet afsluiten met leveranciers. Hij moet ook in staat zijn om een team te leiden en de goede werking van de logistieke keten te waarborgen. Het nemen van snelle beslissingen mag je dus niet afschrikken!

2. Logistieke expertise  
Uiteraard moet de supply chain engineer een grondige kennis hebben op het gebied van logistiek om de materiaalstroom maar ook de financiële stromen van het bedrijf te kunnen optimaliseren. Zijn expertise stelt hem in staat om snel te reageren op onvoorziene gebeurtenissen in de supply chain van het bedrijf (en die komen regelmatig voor!).

3. Mobiliteit 
Tot slot kan het zijn dat de supply chain engineer moet reizen om de verschillende magazijnen van de multinational te bezoeken of om de verschillende leveranciers te ontmoeten. Zijn mobiliteit is belangrijk.

Het salarispakket

Aan het begin van je carrière ligt het salaris van een Supply Chain Ingenieur rond de 4.000 euro bruto per maand. Wanneer je na enkele jaren ervaring als jonge ingenieur de functie van logistieke manager of operationeel manager aanneemt, zal je je salaris uiteraard zien stijgen in lijn met deze promotie. Het salaris varieert enorm van bedrijf tot bedrijf, maar blijft over het algemeen rond de 6.000 - 7.000 euro bruto per maand.

Veel bedrijven bieden functies aan op logistiek gebied. Zij moeten hun processen verbeteren om concurrerend te blijven op de markt. Deze functie gaat niet alleen gepaard met een zeer lonende opleiding in de toeleveringsketen, maar biedt ook mooie carrièreperspectieven.

Ben jij klaar voor deze uitdaging? Goed nieuws! Consultys Benelux is momenteel op zoek naar een Junior Supply Chain Engineer! Ontdek hier alles over de vacature en waag je kans!

 

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid