Wat houdt een job als business analist in? | Student Life | Student.be

Wat houdt een job als business analist in?

het takenpakket van een business analist als brug tussen business en IT. Hoe word je business analist?

Een carrière als business analist, is dat al in je opgekomen? Het blijkt een erg gevarieerde job te zijn die enkel weggelegd is voor mensen die erg veelzijdig zijn. Welke taken tot het pakket van deze functie behoren, lees je in dit artikel. 

Brug tussen business en IT

Een business analist is de schakel tussen de behoeften van een bedrijf en de oplossingen die hiervoor worden ontwikkeld door het ontwikkelingsteam. Hierbij gaat het vaak om IT-oplossingen. Hij moet dus als het ware de brug vormen tussen business en IT. De opdrachtgever heeft bepaalde noden, en door samen te werken met verschillende teams zorgt de business analist dat deze noden ingevuld worden.

Een echte duizendpoot

Een business analist is actief op alle bedrijfsniveaus, van strategie tot uitvoering. Een brede waaier aan kennis en vaardigheden is dan ook noodzakelijk om de job goed uit te voeren. In zijn dagelijkse routine werkt hij samen met projectmanagers, business architecten, subject matter experts en andere business analisten.

Het takenpakket van een business analist bestaat onder andere uit

 • het ontleden en analyseren van bedrijfsproblemen
 • het aanbrengen van vernieuwende en efficiënte oplossingen
 • het signaleren van risico’s en het begeleiden van klanten naar een grotere omzet

Om een bedrijf in een bepaalde richting te kunnen sturen is ook strategisch inzicht noodzakelijk. De belangrijkste vaardigheid van een business analyst is echter het communiceren van zijn bevindingen op een gerichte manier. Bovendien zorgt hij er ook voor dat de noodzakelijke trainingen plaatsvinden zodat de bekomen oplossingen effectief geïmplementeerd kunnen worden.

De technieken die een business analyst gebruikt bij zijn job zijn bijvoorbeeld het modelleren van data en het maken van statistische analyses via SPSS, SQL, Excel en nog veel andere programma’s.

Hoe word jij een business analyst?

Een business analyst heeft vaak een achtergrond in IT of technologie, gezien bedrijven vaak behoefte hebben aan IT-oplossingen. Vaak volgden business analysts dus een opleiding in bedrijfskunde, international business, business information technology of zelfs informatica. Ze kunnen hiermee meestal terecht bij consultancybureaus, banken, overheden en andere grote instellingen.

Na het lezen van dit artikel denk je misschien dat deze jobs enkel weggelegd zijn voor ervaren werknemers. Maar geen zorgen, er zijn ook voldoende starterjobs te vinden als business analist waar een uitgebreide opleiding er gewoon bijhoort. 

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Office assistant

  Protect nv Startersjob
  1080 Brussel
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
 • 2018-09-01
  =job.status_text

  Sales Representative Retail

  NV Brouwerijen Alken-Maes Brasseries SA Startersjob
  B-2800 Mechelen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Bachelor Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid