Wat houdt een job als Digital Project Manager in? | Student Life | Student.be

Wat houdt een job als Digital Project Manager in?

In dit artikel lees je wat een job als digitale projectmanager eigenlijk is en hoe je je kan voorbereiden op deze functie als starterjob

De online wereld is niet meer weg te denken uit ons bedrijfsleven. Veel bedrijven zijn dus blijvend bezig om de overstap te maken naar het digitale, en ook projectmanagers volgen deze trend. De online aanwezigheid van bedrijven zorgt voor een nood aan digitale projectmanagers voor het in goede banen leiden van de bouwen van websites, het ontwikkelen van apps en  het creëren van digitale campagnes. Digitale projectmanagers werken dus vooral op web-based projecten, maar deze projecten kunnen erg uiteenlopend zijn.

Wat houdt de job in?

Digitaal projectmanagement is een georganiseerde manier om projecten van begin tot eind aan te sturen, en dit binnen een bepaald budget en met bepaalde middelen. Om een project in goede banen te leiden moet een projectmanager plannen, delegeren, evalueren en de resultaten opmeten. Voor al deze taken wordt een projectmanagement software gebruikt. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van samenwerkings-software en opslagsystemen via een cloud.

De projectmanager is de schakel tussen alle stakeholders en het aanspreekpunt voor iedereen: 

 • Hij werkt samen met verschillende teams
 • Zorgt dat iedereen op een gelijkgezinde manier aan het project werkt 
 • Hij staat ook in contact met de partners en de klanten 
 • Waakt over de doelstellingen van de klant en de voorkeuren van de gebruikers. 

Waterfall vs Agile

Als projectmanager volgt je team bij het ontwikkelen van software voor een project een vaste methodologie. De twee meest voorname methodologieën zijn Waterfall en Agile: 

 • Waterfall was de meest populaire manier van werken tot enkele jaren geleden. Bij deze methodologie werkt men erg lineair en houdt men een chronologische volgorde van taken aan. Op deze manier kan je makkelijk plannen en de voortgang evalueren, maar de klant kan pas laat een resultaat zien en aanpassingen zijn dan nog moeilijk om door te voeren. 
 • Agile wordt momenteel steeds populairder omdat het focust op een snel resultaat en flexibiliteit. Er wordt gewerkt met ‘sprints’ waarbij er voor een kortere periode wordt gefocust op een onderdeel van de productontwikkeling. Op deze manier kan er snel ingespeeld worden op de constant veranderende omgeving van de klant en consument, zonder dat dit een negatief effect heeft op het eindresultaat.

Hoe kan je je voorbereiden?

Wil jij een digitale projectmanager worden? Dan kan je zeker wat dingen doen om je voor te bereiden! Digitale projectmanagers moeten snugger zijn op technologisch gebied. Ze moeten namelijk een volledig team aansturen, en hebben dus een bepaald inzicht nodig in de processen. Een beetje kennis van programmeren kan in ieder geval geen kwaad, want je zal vaak genoeg met developers samenwerken. Bij Codeacademy kan bijvoorbeeld je gratis een introductie van HTML en CSS volgen.

Ook meer inzicht in SEO (Search Engine Optimization) kan erg nuttig zijn om te zorgen dat jouw website voldoende succes behaalt. Bij Google Digitaal Atelier kan je gratis een introductie volgen over online marketing, en zelfs een certificaat behalen.

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Onderhoudselektricien - WKK

  ENGIE Generation Europe Startersjob
  1000 Brussel
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Bachelor Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Junior Kwaliteitsingenieur

  Jobat Startersjob
  3900 Pelt
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid