Wat is precies het verschil tussen een jobstudent en een werkstudent? | Student Life | Student.be

Wat is precies het verschil tussen een jobstudent en een werkstudent?

Het grote verschil tussen een jobstudent en een werkstudent zit in de sociale bijdragen en ook dat een jobstudent maar max 50 dagen (vanaf volgend jaar 475 uren) mag doen. Bij een werkstudent is er geen limiet. Ariane Coryn, HR-partner bij Solvus, kan er ons meer over vertellen.

“Jobstudenten en werkstudenten blijven fiscaal ten laste van de ouders en blijven ook recht te hebben op hun kindergeld. Op deze vlakken is er tussen beide geen verschil”, aldus Ariane. Zowel voor een werkstudent als voor een jobstudent is het maximumbedrag aan netto-bestaansmiddelen dat een student mag verdienen hetzelfde, namelijk 3120 euro. Job- en werkstudenten moeten ook beide een belastingaangifte doen. Ariane vertelt: “Ook op de dagen waarop je met gewone bijdragen werkt, blijf je student en moet je dus een studentenovereenkomst hebben.” Het enige verschil zit in het bedrag van de te betalen sociale zekerheidsbijdragen (RSZ) door de student en door de werkgever, èn de voordelen die je als student hebt.

 •  “Als jobstudent krijg je van de overheid elk kalenderjaar een pakket van 50 dagen (je ‘contingent’- vanaf 2017 – 475 uren) waarin je minder sociale bijdragen betaalt (noemen ze een solidariteitsbijdrage) dan een gewone werknemer”, aldus Ariane. De solidariteitsbijdrage bedraagt 2,71% van je brutoloon. Ook je werkgever moet een solidariteitsbijdrage betalen, gelijk aan 5,42% van je brutoloon. Ariane legt uit: “Als je alleen de solidariteitsbijdrage betaalt, hoef je in de meeste gevallen ook geen belastingen te betalen en wordt dit dan ook niet afgehouden van je loon door je werkgever.”
 • “Een werkstudent is een student die de normale sociale zekerheidsbijdragen (13,07%) betaalt op zijn job (dus zoals een vaste werknemer).  Ook voor de werkgever wordt je als werkstudent stukken duurder. De werkgever betaalt zelf ook RSZ-bijdragen op het brutoloon van zijn werknemers”, vertelt Ariane. Er zijn wel  een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat je minder sociale zekerheidsbijdragen (minder dan 13,07%) moet betalen. “Als je leeftijd tot 31 december van het jaar waarin je 18 wordt, moet je minder bijdragen betalen. Alsook je loon: als je weinig verdient, heb je recht op de werkbonus. Dat is een vermindering van sociale bijdragen die ervoor zorgt dat je nettoloon hoger blijft zonder dat je brutoloon stijgt”, aldus Ariane. De werkgever zal je ook belastingen afhouden, maar als je zorgt, zoals bij een jobstudent, dat je fiscaal ten laste blijft van je ouders of onder een bepaald bedrag blijft, dan moet je geen belasting betalen en ontvang je die het jaar nadien terug na aangifte van je belastingen.

Als conclusie kunnen we stellen dat een werkstudent beter af is dan een jobstudent. De persoon ontvangt vakantiegeld en als dit via interim gebeurt, heeft hij zelfs nog recht op een eindejaarspremie. Maar het enige nadeel is dat een student op korte termijn zoveel mogelijk geld wil verdienen. Als werkstudent heeft hij die luxe niet want er wordt een deel voor de belastingen afgehouden. Dit trekt hij pas het jaar nadien terug, ook wordt er meer RSZ afgehouden waardoor hij pas het jaar nadien zijn vakantiegeld krijgt.

 

Marie De Brabander

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Bar- en Zaalmedewerker

  A concept interim Studentenjob
  2060 Antwerpen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Statuut:
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid