Wat zijn de vereisten als ik burgerlijk ingenieur wil studeren? | Student Life | Student.be

Wat zijn de vereisten als ik burgerlijk ingenieur wil studeren?

Voor als je burgerlijk ingenieur wilt studeren, maar nog niet weet wat elke Belgische universiteit te bieden heeft

Burgerlijk ingenieur blijft één van de voornaamste knelpuntberoepen in België. Wie werkzekerheid belangrijk vindt, zit met deze studiekeuze altijd goed. Op de arbeidsmarkt is er nog steeds een groot tekort aan afgestudeerden die een STEM-richting tot een goed einde hebben gebracht. Mocht je niet weten waar dit letterwoord voor staat, dan leggen we je dit graag uit. Dit letterwoord staat voor de Engelse termen Science, Technology, Engineering en Mathematics. In dit artikel lees je meer meer de vereisten waar je aan moet voldoen om voor burgerlijk ingenieur te kunnen studeren.

Aan welke vereisten moet je voldoen om de studies tot burgerlijk ingenieur te kunnen aanvatten?

In principe kan iedere geïnteresseerde student die een diploma hoger secundair onderwijs heeft behaald in de richtingen Algemeen Secundair Onderwijs, Technisch Secundair Onderwijs, Kunstonderwijs of na het behalen van het diploma secundair Beroepsonderwijs het 7de specialisatiejaar met goed gevolg hebben doorlopen zich aanmelden aan één van de universiteiten die de studies tot burgerlijk ingenieur aanbieden. Hierbij is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat wie burgerlijk ingenieur wil studeren over een goede basiskennis wetenschappen en wiskunde dient te beschikken.

Niet-bindende instaptoets verplicht vanaf academiejaar 2018-2019

Voor studenten die voor burgerlijk ingenieur willen studeren is er nog altijd geen ingangsexamen vereist. Ook is er geen sprake van een numerus clausus of een beperking van het aantal studenten dat deze studie mag aanvangen. Vanaf het academiejaar 2018-2019 is echter een verplichte maar  niet-bindende instaptoets ingevoerd. Dit is een schriftelijke toets die dient als een soort van ijkpunt. Dit wil zeggen dat je na deze toets een realistisch beeld krijgt van je theoretische en praktische kennis van het vak wiskunde. Het niveau van deze instaptoets is gebaseerd op de wiskundige kennis die je mag verwachten van leerlingen en studenten die in de laatste twee schooljaren van het secundair onderwijs 6 uur wiskunde per week in hun vakkenpakket hebben gehad. Dit wil niet zeggen dat je als je een richting hebt gevolgd met minder uren wiskunde geen slaagkans zou hebben. De niet-bindende instaptoets geeft je een idee van je persoonlijke niveau. Er zijn leerlingen en studenten die verder staan dan wat hun schoolse kennis zou vermoeden. Laat je dus vooral niet afschrikken! De instaptoets is geen toelatingsproef, maar laat je gewoon weten hoe je ervoor staat.  Je kunt zelf of met behulp van derden altijd bijscholing volgen.

Nu je weet waar je op moet letten voordat je met de studie begint, hebben we ook een lijst beschikbaar met alle universiteiten in België waar je de studie burgerlijk ingenieur kan starten. Klik op de onderstaande afbeelding om het volledige artikel te lezen. 

Studie burgerlijk ingenieur waar doe ik dat?

Gerelateerde vacatures

 • 2019-01-11
  =job.status_text

  MICROSOFT DYNAMICS NAV DEVELOPER

  AT RECRUITMENT Startersjob
  2000 Antwerpen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
 • 2018-10-01
  =job.status_text

  IT BUSINESS ANALYST Haven Antwerpen

  AT Recruitment - Katoen Natie Startersjob
  B-2060 Antwerpen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
 • 2020-08-16
  =job.status_text

  Operational Field Manager

  4UCAMPUS Startersjob
  1040 Etterbeek
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid