Welke universiteiten bieden IT-opleidingen aan? | Student Life | Student.be

Welke universiteiten bieden IT-opleidingen aan?

Welke universiteiten bieden IT-opleidingen aan

Ben je van plan om binnenkort aan een universitaire opleiding te beginnen? Spreekt alles rond IT jou enorm aan? Dan kan het goed zijn dat je beslist om een IT-opleiding te volgen aan een van de universiteiten in België. Een goede keuze, dat wel! De toekomst voor IT’ers ziet er namelijk rooskleurig uit & een job vinden zal al zeker geen probleem zijn. Hieronder bespreken we de verschillende mogelijkheden zodat je weet welke opties je allemaal hebt.

Zoals je wellicht (of toch nog niet) weet bestaat een universitaire opleiding altijd uit een academische bachelor (3 jaar), gevolgd door een masteropleiding (minstens 1 jaar). Dit betekent dus dat ook jij als toekomstig universitair IT-expert minstens vier jaar zal moeten studeren. Daardoor is het best wel belangrijk dat je een opleiding kiest die je dus honderd procent ligt. Het overzichtje hieronder biedt een beknopte samenvatting van de belangrijkste universitaire IT-opleidingen.

Universiteit Gent

Aan de Universiteit van Gent heb je verschillende opties wat IT-opleidingen betreft. Wanneer je start met de academische bacheloropleiding heb je meteen twee keuzes. Je kan enerzijds kiezen voor de bachelor in de Informatica en anderzijds voor de bacheloropleiding Informatiekunde. Nadat je een van beide bachelors afgerond hebt, heb je opnieuw keuze uit verschillende masteropleidingen. Je kan een tweejarige masteropleiding Software Engineering volgen of je kan ook kiezen voor de tweejarige master in Computer Science. Alsof dit aanbod nog niet genoeg is, kan je ook nog voor een interdisciplinaire opleiding gaan, namelijk de tweejarige master in Business Process Management & IT. Alles over dit ruime aanbod aan IT-opleidingen vind je hier.

KULeuven (KUL)

Ook de Katholieke Universiteit van Leuven biedt een academische bachelor Informatica aan. Daarna heb je twee doorstroommogelijkheden. Je kan ofwel de eenjarige master in de Toegepaste Informatica volgen, of je kan kiezen voor de tweejarige masteropleiding in de Ingenieurswetenschappen: Computerwetenschappen. Alle nuttige informatie over deze drie opleidingen kan je op de website terugvinden. 

Vrije Universiteit Brussel (VUB)

Aan de VUB kan je een bachelor in Computerwetenschappen volgen. Na deze bachelor heb je de keuze tussen de eenjarige master Toegepaste Informatica en de tweejarige master in de Ingenieurswetenschappen: Computerwetenschappen met 4 verschillende specialisaties. Via deze link vind je heel wat praktische informatie over de verschillende opleidingen.

Universiteit Hasselt

Ook de Universiteit van Hasselt biedt de alombekende bachelor in de Informatica aan. Daarna stroom je door naar de masteropleiding Informatica waarbij je kunt kiezen tussen zes verschillende profielen: data management, engineering interactive systems, health informatics, networking and security, theoretical computer science en visual computing. Voor elk wat wils dus! Hier vind je meer informatie over beide opleidingen. 

Universiteit Antwerpen

Als laatste heeft ook de Universiteit van Antwerpen een opleiding Informatica in het aanbod. Hier kan je net zoals aan de Universiteit van Gent kiezen tussen de bachelors in de Informatica of in de Informatiekunde. Na beide bachelors heb je ook hier keuze uit verschillende vervolgopleidingen, zoals de master in Computer Science: Software Engineering, de master in Computer Science: Data Science en de master in Computer Science: Computernetworks and Distributed Systems. Je kan ook kiezen voor de bacheloropleiding Industriële Wetenschappen, waarna je de master in Industriële Wetenschappen: Elektronica & IT kan volgen. Ontdek alles over deze opleidingen en andere mogelijkheden op de website.

Overtuigd van één van de bovenvermelde IT-opleidingen? Ga ervoor! Student.be wenst je alvast een leerrijke opleiding toe!

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid