Hoe werft u de ideale stagiair aan? | Student Life | Student.be

Hoe werft u de ideale stagiair aan?

 

Een stage is niet alleen nuttig voor de stagiair zelf, ook voor u kan een stagiair een grote aanwinst zijn. Zij zijn namelijk jonge en frisse gezichten die af en toe een verse blik kunnen werpen op bepaalde zaken en aangezien zij meestal weinig tot geen werkervaring hebben in hun studiegebied, waardoor bijna elke taak voor hun een nieuw leermoment vormt. Maar hoe vindt u nu uw ideale match? Hieronder geven we u alvast enkele nuttige tips mee om de zoektocht naar een stagiair goed aan te pakken. 

Het cv: let op de details

Desondanks de jonge leeftijd en de vaak eerder beperkte werkervaring van potentiële stagiairs kan het cv van de kandidaat toch al het een en ander prijsgeven over zijn of haar kwaliteiten. Extracurriculaire activiteiten verklappen wel al eens wat voor een persoon ze precies zijn. Bekijk de hobby’s, eventuele vrijwilligerswerk en misschien zelfs wedstrijden of kampen waaraan ze deelgenomen hebben. Dergelijke zaken tonen aan of een potentiële stagiair leergierig, werklustig of ambitieus is. Door verder te kijken dan alleen de opleiding en de werkervaring en dus even stil te staan bij de 'details' op hun cv kan je vaak al heel wat afleiden over het karakter en de soft skills van de kandidaat. 

Het gesprek: ontdek hun soft skills en waarden

Als je de details op het cv even van dichterbij bekeken hebt, dan kunt u tijdens het sollicitatiegesprek meteen doelgerichte vragen stellen om meer te weten te komen over hun soft skills en persoonlijkheid. Neem nu iemand die bijvoorbeeld een wereldreis heeft gemaakt of graag verre reizen onderneemt: aan dergerlijke kandidaat kunt u de vraag stellen of ze een voorbeeld kunnen geven van een onverwachte situatie die ze hebben meegemaakt en hoe ze dat hebben aangepakt. Of stel dat de kandidaat stagiair aan een bepaald (belangrijk) project heeft deelgenomen: ga hier dieper op in door na te gaan op welke problemen of moeilijkheden hijf of zij hier stootte en hoe de kandidaat dit dan aangepakt heeft. Door dergelijke vragen te stellen aan de kandidaat kunt u op een heel efficiënte manier de belangrijkste karaktereigenschappen van uw kandidaat te weten komen én krijgt u een beter beeld of hij of zij al dan niet binnen het team/bedrijf zal passen. 

Bekijk alles in z'n geheel

Het klinkt voor u misschien vanzelfsprekend, maar toch is het belangrijk om even te vermelden dat niet alleen het cv of het sollicitatiegesprek zelf van tel is. Wat bedoelen we hier nu concreet mee? Stages bieden stagiairs de kans om werkervaring op te doen tijdens hun studies en bovendien kunnen ze op die manier dankzij praktijkervaring ontdekken waar ze goed en minder goed in zijn en wat ze graag of minder graag doen. Daaruit volgt dat een stagiair dit als een unieke kans 'moet' zien en dus een gedreven en gemotiveerde indruk zou moeten maken tijdens het sollicitatieproces. Om na te gaan of uw kandidaat stagiair wel degelijk een goede keuze is, raden we u aan om alles in z'n geheel te bekijken: hoe nam de kandidaat contact op en met welke ingesteldheid? Kwam hij of zij écht goed voorbereid op sollicitatiegesprek en liet de kandidaat een gemotiveerde indruk na? Komt hij of zij gedreven over of eerder met een attitude van 'ik moet verplicht een stage lopen dus daarom ben ik hier'? Al deze vragen klinken voor u misschien wel vanzelfsprekend, maar door het volledige proces van de kandidaat grondig te analyseren kunt u beter inschatten of hij of zij een goede stagiair zal zijn enerzijds en binnen uw bedrijfscultuur zal passen anderzijds. 

De perfecte match bestaat (nog) niet

Wanneer we het over stagiairs hebben, gaat het over jongeren die volop bezig zijn met hun eigen ontwikkeling en gaandeweg proberen te ontdekken welke weg ze willen inslaan in hun professionele carrière. Ze komen fris van de schoolbanken en hebben vaak een sterke theoretische basis, maar zijn door een - logisch - gebrek aan praktijkervaring nog échte groentjes binnen hun studiegebied. Dit gegeven kunt u als stagegever alleen meer omarmen. Voor vele stagiairs is een stage evenveel waard als hun hele studie. Dat betekent dat u als stagegever dus ook een belangrijke rol zal spelen in hun professionele ontwikkeling. De stagiair in kwestie mag dan misschien niet de perfecte match zijn vooraleer hij of zij bij u stage loopt, maar u kunt er wel voor zorgen dat hij of zij de perfecte match vormt na afloop van de stage aangezien u de kans krijgt om de stagiair te helpen bij zijn of haar professionele ontwikkeling.

Het belangrijkste bij de zoektocht naar een goede stagiair is dat u tijdens het sollicitatieproces probeert te ontdekken of de persoon in kwestie enthousiast en gedreven is om bij uw bedrijf stage te lopen. Niets is leuker dan een jong talent te helpen bij de eerste stappen in hun professionele carrière. Grijp dus de kans met beide handen om de aangeworven stagiair volledig onder te dompelen in de bedrijfscultuur/werkomgeving en hem of haar om te toveren tot een potentiële uitstekende werkkracht voor uw bedrijf!


NOG OP ZOEK NAAR EEN STAGIAIR? 
Plaats eenvoudig uw stages op Student.be via https://www.student.be/nl/werkgevers (u kunt tot 3 stages kosteloos online plaatsen)

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid