6 tips om thuis goed te studeren tijdens de lockdown | Student Life | Student.be

6 tips om thuis goed te studeren tijdens de lockdown

Tips om thuis goed te studeren tijdens de lockdown

We zitten nog tot minstens 5 april in lockdown... Pech voor jou die normaal gezien de blokperiode in de bibliotheek zou doorbrengen. Je hebt helaas geen andere keuze meer dan thuis te studeren. Student.be heeft aan jou gedacht en geeft je enkele ideeën om goed te kunnen studeren tijdens lockdown-periode. 

1. Communiceer met je ouders of huisgenoten

Niet iedereen onder ons is gelijk wanneer het over de lockdown gaat: sommigen zullen de tijd doorbrengen in gigantische huizen waar er genoeg ruimte is om al je cursussen open te leggen, anderen zullen een klein tafeltje moeten vinden terwijl hun huisgenoten ook proberen een plekje te bemachten om te studeren of te werken. In dat laatste geval kan de sfeer al snel oververhit geraken! Om alles in goede banen te leiden is er éen sleutelwoord: communicatie! Zo kan je bijvoorbeeld op een vriendelijke manier aangeven wat er je dwars zit of wat er je gelukkig maakt. Aarzel ook niet om aan te geven dat je alle rust nodig hebt om gefocust te kunnen studeren. 

2. Richt je studeeromgeving in 

Als je in de bibliotheek studeert, is het heel eenvoudig: je hebt gedaan met studeren voor die dag, gaat naar huis en je kan je meteen volledig losmaken van je lessen tot de volgende blokdag. Nu je thuis bent, moet je best wel een inspanning leveren om je studeerplek goed in te richten. Misschien heb je geen zin om vanuit je kamer te wekren? Probeer dan eens de eetkamer als bureau te gebruiken en de ruimtes in het huis anders in te delen: de eetkame is je bureau, dus neem je je pauzes in een andere ruimte zodat je je studeertijd kunt afscheiden van je ontspanningstijd! 

3. Laat je niet gaan!

De hele dag thuis studeren kan heel saai lijken en je kan het gevoel hebben dat je in cirkels gaat. Vandaar dat het belangrijk is om wat zelfdiscipline te behouden. Probeer bijvoorbeeld een evenwichting levensritme te behouden: blijf niet te lang op en ga op tijd naar bed. Kleed je aan en neem rustig de tijd om wakker te worden vooraleer je start met studeren, zodat je meteen 100% gefocust kan zijn op je leerstof. Om slapeloze nachten te vermijden, raden we je ook aan om niet vanuit je bed te studeren. Je bed moet gelinkt zijn aan ontspanning en dus niet aan studeren! 

4. Organiseer het studeren goed

Concentratieproblemen? Of ben je voortdurend afgeleid door je ouders of huisgenoten? Kies voor de Pomodoro-techniek. Het concept is eenvoudig: afwisselend 25 min studeren en 5 minuten pauze. Beslis wat je wil studeren, stel je timer in en studeer! Als er na 10 min een afleiding in je gedachten komt, schrijf het dan op papie en je kan er dan gedurende de 5 minuten durende pauze op terugkomen. Tijdens de blokperiode zijn pauzes belangrijk en voordelig: ze zorgen ervoor dat je jezelf even kan loskoppelen van de leerstof vooraleer je weer verdergaat. Zo ben je op lange termijn gegarandeerd productiever! 

5. Doe iets helemaal anders 's avonds na het studeren

Als je thuis studeert, is het moeilijk om je af te sluiten van je leerstof, zeker tijdens de lockdown-periode. Sluit aan het einde van je studiedag je computer even af, doe je boeken toe en doe even iets helemaal anders! De lockdown-periode is de ideale tijd om iets te doen dat je nog nooit gedaan hebt! Droom je ervan om een puzzel af te werken waar je jaren geleden mee startte? Of om je favoriete liedje op een mondharmonica te kunnen spelen, zodat je kan pronken bij je vrienden na de lockdown? Wil je graag eens yoga uittesten? Mogelijkheden te over! 

6. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Je beseft het misschien niet, maar als je met de fiets of met het openbaar vervoer naar de bibliotheek gaat en een hapje gaat eten tijdens je pauze, ben je hoe dan ook even in beweging. Zonder deze activiteiten kan het moeilijk zijn om een goede nachtrust te hebben. Probeer dus om overdag nog steeds iets te doen. We kunnen nog altijd met iemand een wandeling of fietstochtje maken of samen gaan lopen. Daarnaast vind je ook ontelbare trainingsvideo's op Youtube die jou helpen om fit te blijven. 

Student.be wenst je een goede blokperiode en veel goede moed toe! 

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid