Afgestudeerd en wens je te ondernemen? Enkele tips om eraan te beginnen! | Student Life | Student.be

Afgestudeerd en wens je te ondernemen? Enkele tips om eraan te beginnen!

Je bent afgestudeerd en droomt van een eigen onderneming? Als zelfstandig ondernemer kan je zelf bepalen wat je doet en hoe je het doet. Dit betekent echter ook dat je geen garantie hebt op een vast inkomen en je zelf alle opdrachten moet binnenhalen. Maar als je het goed aanpakt, levert ondernemen je niet meer kopzorgen op. Maar hoe begin je hieraan? Wij bieden je alvast enkele tips voor succesvol ondernemen!

Onderneming opstarten

Alles begint met een goed businessplan. Je moet namelijk altijd de financiële levensvatbaarheid en de toekomstige marktopportuniteiten kunnen verantwoorden. Je plan bevat een projectbeschrijving, een voorstelling van de producten en diensten, een marketinganalyse met bijvoorbeeld de concurrentie, een marketingplan met bijvoorbeeld een verkoopstrategie en een financieel plan waar je budget aan bod komt. Het is vooral belangrijk dat je realistische verwachtingen vooropstelt.

Samenwerking

Nadat je je businessplan op orde hebt gesteld, is het tijd om te beginnen! Een succesvolle onderneming oprichten doe je echter niet alleen. Samenwerkingen zijn essentieel om een bedrijf te doen groeien. Maar hoe ben je zeker dat je de juiste mensen het vertrouwen geeft?

De Tijd Company Risk Review is een tool die je hierbij kan helpen. De Company Risk Review geeft je namelijk een gratis inkijk in de financiële gezondheid van (mogelijke) leveranciers en klanten. Via de risicoanalyse, die groen of rood kleurt, zie je snel of het financieel verantwoord zou zijn om met een bepaald bedrijf zaken te doen. Van elk bedrijf krijg je de contactgegevens van de bestuursleden en kan je jaarrekeningen tot drie jaar terug opvragen. Verder krijg je een 360°-overzicht van alle officiële gegevens, de activiteiten en historiek van de onderneming.

Financiëring

Hoe goed hun ideeën ook mogen zijn, voor veel startende ondernemers blijft de financiëring vaak een struikelblok. Tegenwoordig zijn er echter verscheidenen manieren om voldoende geld in te zamelen voor je project. Zo is er bijvoorbeeld het Eynocation-project, waarbij starters niet enkel terecht kunnen met al hun vragen omtrent financiën, maar ook kunnen opteren voor een heuse coachintraject.

Omdat er bijna dagelijks nieuwe financiëringsmogelijkheden worden uitgevonden, is het ook geen slecht idee om de actualiteit in de gaten te houden. De Belgische zakenkrant, De Tijd, heeft bijvoorbeeld handige artikels die antwoord kunnen geven op sommige van jouw vragen. Naast artikels over de economische actualiteit, reikt De Tijd ook een aantal tools en modeldocumenten aan rond o.a. beroepskosten, beleggingsportefeuille en sparen. Ook websites zoals die van het Agentschap Innoveren en Ondernemen hou je best in de gaten voor o.a. meer informatie over alle subsidies voor beginnende ondernemers.

Relevante verzekeringen

Het mooie aan een zelfstandige ondernemer zijn, is dat je je eigen beslissingen maakt en geen beroep moet doen op anderen als je dat niet wilt. Maar tegenslag kan iedereen iedereen overkomen. Daarom is het belangrijk om jezelf goed te beschermen met een goede verzekering. Meer informatie over de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers vind je op de website van de FOD Economie. Neem ook zeker een kijkje onder de rubriek “Verzekeringen” van De Tijd om op de hoogte te blijven van alle evoluties in de verzekeringswereld.

Investeren

Is je onderneming al wat stabieler en heb je wat vrij te besteden kapitaal? Dan is het tijd om te beleggen! De Belegger is een wekelijks magazine die je hierbij kan helpen. De magazine biedt met zeven onafhankelijke analisten een helder en actueel beleggingsadvies.

Daarnaast kan je op De Belegger zelf een aandelenselectie maken op basis van de advieslijst met ongeveer 600 aandelen. Zo krijg je een gepersonaliseerde portefeuille. Bij elk aandeel kan je doorklikken om een detailpagina te krijgen met bijvoorbeeld een risicorating. Je leest er ook het meest recente nieuws van de marktfeiten bij De Tijd en concrete visies op aandelen, rente- en valutamarkten, en de evoluties op de verschillende Europese beurzen.

Studentenkorting op De Tijd : 

De Tijd, de kwaliteitskrant voor initiatiefnemers. Ontdek met De Tijd de boeiende wereld van economie, politiek, ondernemen, beleggen, technologie en wetenschap. En krijg via tijd.be en de app steeds het nieuws heet van de naald, de allerlaatste koersinformatie en de meest recente stand van je persoonlijke portefeuille.

Kies voor De Tijd en krijg 4 jaar lang een fikse studentenkorting :

                                  

                                  

Veel succes bij het opstarten van je eigen onderneming! Nog een gouden tip: blijf niet eeuwig hangen in de voorbereiding en het denkproces, ga het gewoon doen!

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid