Buitenlandse job of stage, een meerwaarde voor je cv? | Student Life | Student.be

Buitenlandse job of stage, een meerwaarde voor je cv?

Is een buitenlandse job of stage een meerwaarde voor je cv?

Dat een buitenlandse avontuur ongeloofelijk tof is en dat je er jezelf echt leert kennen is algemeen geweten. Maar is dit nu echt een meerwaarde voor je cv? Of kan je beter eerst werkervaring in eigen land opdoen? Student.be heeft het voor je uitgezocht!

Zelfstandigheid

Een buitenlandse stage of job dwingt je echt om zelfstandig te worden; je ouders zijn niet mee gekomen naar het buitenland, je moet zelf eten koken, je eigen was doen, nieuwe mensen leren kennen… Dit is niet alleen voor jezelf een hele goede test, ook bedrijven merken dit op. Het feit dat je een periode in het buitenland gewerkt hebt, getuigt van nieuwsgierigheid, leergierigheid en ondernemerschap. Dit zijn eigenschappen die belangrijk zijn voor de leiders van morgen!

Talenknobbel

In een wereld waar internationalisering steeds belangrijker wordt, worden talen dit logischerwijs ook. Waar beter talen onder de knie krijgen dan in het buitenland? Je wordt er echt gedwongen om in andere talen te communiceren. Nederlands zal je in buitenlandse bedrijven niet veel horen! Je Engels gaat er tijdens een buitenlands avontuur echt aanzienlijk op verbeteren, juist omdat je er heel de dag mee bezig bent. Voor bedrijven is dit een enorm pluspunt. Iemand die vloeiend meerdere talen spreekt, heeft altijd een streepje voor op een sollicitatiegesprek.

Omgaan met andere culturen

Tijdens een buitenlandse stage/job kom je gegarandeerd in contact met heel veel verschillende mensen, van verschillende culturele achtergronden. Als een expat leer je hoe je moet communiceren met alle soorten mensen, iets wat een enorme troef is als je terug komt naar België. Maar er zijn niet enkel cultuurverschillen onder personen, de bedrijfscultuur verschilt ook sterk van land tot land. Zo is het in de VS een gewoonte om op te scheppen over je prestaties, maar in Duitsland is dit echt ‘not done’!

Betere ontwikkeling van vaardigheden

Omdat je jezelf meer leert ontdekken, ga je ook je vaardigheden beter leren kennen. Je weet wat je wel of niet kan. Je kan je daardoor beter focussen op jouw sterke punten en deze ook verder ontwikkelen. Als werkgevers merken dat je enkele sterk uitgesproken vaardigheden hebt en deze dan ook nog eens kan bewijzen, heb je een groot voordeel bij een sollicitatiegesprek. Bij de aanwerving van pas afgestudeerden zit internationalisering in de top 4 van interessante eigenschappen,  dit omdat  men er van uitgaat dat je tijdens een internationale ervaring enkele belangrijke vaardigheden en attitudes  hebt kunnen vergaren.

Meerwaarde voor KMO's

Als je na je buitenlands avontuur bij een multinational terecht komt, zal je merken dat er daar al veel mensen met buitenlandse ervaring rondlopen. Niet dat jouw buitenlandse ervaring geen meerwaarde biedt, maar het verschil zal je pas echt maken bij een KMO! Bij een KMO is men iets minder internationaal ingesteld en jouw internationale ervaring zal ervoor zorgen voor veel nieuwe input. Je kan een nieuwe visie binnenbrengen, nieuwe toepassingen tonen, met je contacten in het buitenland eventueel nieuwe markten verkennen en met je verruimde blik feedback geven over al hun huidige activiteiten! Bij een KMO ben jij met je internationale ervaring een goudwaarde!  

Je hebt het nu alvast wel begrepen: een buitenlandse stage of job is absoluut een meerwaarde! Niet enkel alleen voor jezelf, maar ook voor je toekomstige werkgevers. Waar wacht je nog op? Maak dat je op het vliegtuig zit! 

Gerelateerde vacatures

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid